Linkuri accesibilitate

Discuții ruso-americane la Geneva privind „stabilitatea nucleară strategică”


Wendy Sherman (stânga) și Serghei Reabkov (dreapta) la Geneva

Diplomații americani și ruși au început discuții privind „stabilitatea nucleară strategică” în orașul elvețian Geneva, într-o încercare să cadă de acord asupra reducerii arsenalelor nucleare. Secretarul adjunct de stat Wendy Sherman conduce delegația SUA la discuțiile de o zi din 28 iulie, iar echipa Rusiei este condusă de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov.

Așa-numitul dialog de stabilitate strategică a fost inițiat la summitul de luna trecută al președintelui american Joe Biden cu președintele rus Vladimir Putin pentru a „pune bazele viitoarelor măsuri de control al armelor și de reducere a riscurilor”.

Agenda precisă a discuțiilor nu a fost făcută publică, dar presa a spus că accentul major se va pune pe probleme de stabilitate strategică, cum ar fi modul de a merge mai departe decât tratatul Noul START, pe care Biden și Putin au convenit să îl prelungească până în 2026. Noul START a intrat în vigoare în 2011. El limitează numărul de focoase strategice nucleare desfășurate la 1.550, sistemele strategice de livrare la 700, și prevede un regim de verificare.

Relațiile deja tensionate dintre Moscova și Washington s-au deteriorat și mai mult de când Biden s-a instalat la Casa Albă în ianuarie, Statele Unite sancționând Rusia pentru atacuri cibernetice, influențarea alegerilor și otrăvirea și încarcerarea politicianului de opoziție și critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi.

Biden a spus însă că Statele Unite vor o relație „stabilă, previzibilă”, care să permită celor două țări să lucreze împreună pe probleme comune, cum ar fi stabilitatea strategică, controlul armamentelor și schimbările climaterice.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG