Linkuri accesibilitate

Comitetul Olimpic Internațional a lansat o anchetă în cazul Țimanovskaia


Comitetul Olimpic Internațional (IOC) a lansat o anchetă oficială asupra presupusei încercări a oficialităților bieloruse de a forța pe atleta Krisțina Țimanovskaia să părăsească la Jocurile Olimpice de la Tokyo și să se întoarcă în Belarus. IOC trebuie să stabilească faptele și să-i audieze pe toți cei implicați înainte de a lua măsuri suplimentare, a declarat marți purtătorul de cuvânt Mark Adams care nu a spus când va fi finalizată ancheta. IOC a cerut deja o explicație de la Comitetul Național Olimpic din Belarus (CNO), condus de fiul cel mare al liderului de la Minsk, Viktar Lukașenka.

Atleta bielorusă, în vârstă de 24 de ani, s-a refugiat luni la Ambasada Poloniei din Tokio, după ce duminică rezistat tentativei antrenorilor săi de a o îmbarca forțat într-unavion cu destinația Minsk. Krisțina Țimanovskaia a primit o viză umanitară din partea Poloniei; ea afirmase că se teme că va fi arestată dacă ajunge în țara natală din cauza criticilor pe care le-a formulat la adresa oficialităților sportive bieloruse. Sportiva a transmis Comitetului Olimpic Internațional că este protejată și se află într-un loc sigur. Se așteaptă ca sportiva să plece miercuri în Polonia.

„ (...) Krisțina Țimanovskaia este în siguranță în Ambasada Poloniei din Tokio și dacă e nevoie îi vom da posibilitatea să-și continue cariera”, a scris pe Facebook premierul polonez Mateusz Morawiecki, adăugând că sportiva bielorusă este supusă persecuțiilor.

Ministrul japonez de externe Toshimitsu Motegi a confirmat și el marți la într-o conferință de presă că sportiva din Belarus este „în siguranță”.

Soțul sportivei, Arseni Jdanevici, a declarat pentru mai multe portaluri de știri că a părăsit Bielorusia și speră să i se alăture soției sale în viitorul apropiat. Se pare că Jdanevici a reușit să ajungă în Ucraina, potrivit unei surse din ministerul ucrainian de interne, citată Reuters.

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că guvernul de la Minsk a comis „încă un act de represiune transnațională” prin încercarea de a o obliga pe pe Țimanovskaia să părăsească Jocurile Olimpice de la Tokio „doar pentru că și-a exercitat dreptul la libertătea de expresie”.Astfel de acțiuni „încalcă spiritul olimpic, reprezintă un afront pentru drepturile fundamentale și nu pot fi tolerate”, a scris secretarul de stat american pe Twitter.

Nabila Massrali, o purtătoare de cuvânt a lui Josep Borrell, coordonatorul șefului politicii externe a Uniunii Europene, a afirmat că incidentul este încă un exemplu al modului în care regimul Lukașenka „lovește în toate categoriile societății din Belarus, inclusiv în sportivi, și nu respectă niciun armistițiu olimpic”.

Sviatlana Țihanovskaia, lidera în exil a opoziției din Belarus a declarat pentru CNN că organizația sa va cere protecție internațională pentru atleta bielorusă. „Fără îndoială, este eroina noastră; a avut curajul să vorbească și s-a confruntat cu represiunea pentru curajul său. Ar trebui să ne exprimăm solidaritatea și să fim alături de ea ", a spus Țihanovskaya, citată de reporterul CNN Jim Sciutto într-un un mesaj pe Twitter.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG