Linkuri accesibilitate

O colaboratoare a lui Aleksei Navalnîi a fost condamnată la 18 luni de limitare a libertății


Liubov Sobol vorbind presei înainte de audierea de la judecătoria districtului Preobrajenski din Moscova , 3 august 2021

O colaboratoare apropiată a politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi a fost condamnată la 18 luni de limitare a libertății, după ce o instanță din Moscova a găsit-o vinovată că ar fi cerut public încălcarea măsurilor de siguranță sanitară și epidemiologică.

Liubov Sobol, care e avocata Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, a fost acuzată că i-ar fi îndemnat pe oameni să ia parte la mitinguri neautorizate pentru susținerea lui Navalnîi în ianuarie. Avocatul lui Sobol, Vladimir Voronin, a criticat decizia luată de judecătoria districtului Preobrajenski din Moscova, spunând că e a fost „scrisă de anchetatori și confirmată de procurori”. El a anunțat că Sobol va face recurs, deși astfel de acțiuni de contestare în justiția rusă a cazurilor considerate politice au rareori șanse de reușită.

Aprozii tribunalului au evacuat-o din sala de judecată pe Liubov Sobol în timp ce judecătorul pronunța hotărârea, după ce ea a început să înregistreze desfășurarea procesului pe telefonul ei mobil. Conform hotărârii, lui Sobol i se interzice să-și părăsească locuința între orele 22.00. și 6.00 a.m., să participe la evenimente publice și să plece din Moscova. De asemenea, ea trebuie să se prezinte la poliție de trei ori pe lună.

Cazul împotriva lui Liubov Sobol a fost demarat după ce ea și alți câțiva asociați și susținători ai Navalnîi au fost reținuți în ajunul mitingurilor masive neautorizate împotriva ultimei arestări a Navalnîi, la sfârșitul lunii ianuarie. Aleksei Navalnii se afla în penitenciar, unde ispășește o pedeapsa de doi ani și jumătate de închisoare, într-un proces conisderat motivat politic.

Mai multe grupuri pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autoritățile ruse ca îl supun pe Navalnii la torturi, iar Amnesty International îl consideră prizonier de conștiință.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG