Linkuri accesibilitate

Anchetă în Belarus asupra morții unui irakian la granița cu Lituania


Lituania - migranți (majoritatea) din Irak reținuți după ce au trecut ilegal granița venind din Belarus - stop cadru Current Time.
Lituania - migranți (majoritatea) din Irak reținuți după ce au trecut ilegal granița venind din Belarus - stop cadru Current Time.

Președintele din R. Belarus, Alexander Lukașenka, a ordonat miercuri deschiderea unei anchete cu privire la moartea unui irakian care ar fi fost găsit lângă granița Belarusului cu Lituania, într-o perioadă de mari tensiuni între cele două țări. Anunțul vine după ce polițiștii de frontieră din Lituania, țară membră a Uniunii Europene, au declarat marți că au început să împingă înapoi migranții care încearcă să intre ilegal din Belarus.

Ministerul de interne al Lituaniei a dezmințit știrea despre moartea migrantului, numind-o parte a „războiului hibrid” purtat de Minsk împotriva ei.

Oficialitățile lituaniene cred că regimul Lukașenka a încurajat un aflux fără precedent de migranți ilegali ca represalii pentru sancțiunile impuse de UE din cauza reprimării opoziției politice de către președintele autoritar de la Minsk în urma alegerilor disputate de anul trecut. Grănicerii din Belarus au declarat miercuri că au găsit un bărbat în stare „gravă” la Beniakoni, lângă granița cu Lituania. Bărbatul neidentificat „a murit în brațele polițiștilor de frontieră”, a anunțat contul semi-oficial de Telegram al președinției bieloruse.

„Președintele a fost imediat informat despre această ucidere șocantă a unui irakian întors din Lituania" – a mai spus sursa citată. Lukașenka a ordonat o anchetă asupra incidentului și a spus că rudele decedatului urmează să fie contactate ca să li se elibereze vize belaruse pentru a putea recupera corpul neînsuflețit.

Uniunea Europeană a acuzat Belarusul că îi folosește pe migranți ca armă împotriva vecinilor de la vest, o afirmație negată de fosta republică sovietică. Blocul cu 27 de membri a presat și Irakul pentru a ajuta la stoparea fluxului de migranți către Belarus.

Polițiștii de frontieră din Belarus au declarat marți că aproximativ 40 de migranți cu „răni corporale”, inclusiv femei și copii, ar fi fost întorși de Lituania, și au acuzat statul din UE că folosește excesiv „forța”. Până în acest an, polițiștii de frontieră lituanieni au reținut peste 4.000 de migranți - majoritatea irakieni - în comparație cu 81 în tot anul 2020. Tensiunile dintre Minsk și Vilnius au crescut după ce Lituania a dat adăpost mai mulți membri ai opoziției din Belarus, inclusiv rivalei electorale a lui Lukașenko, Svetlana Țihanovskaia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG