Linkuri accesibilitate

Lukașenka spune că ar fi câștigat corect scrutinul din Belarus de acum un an


Aleksandr Lukașenka

La un an de la controversatele alegeri prezidențiale belaruse, Aleksandr Lukașenka a declarat că ar fi câștigat corect scrutinul din 9 august 2020, despre care oponenții săi spun că a fost fraudat de liderul autoritar de la Minsk pentru a-și prelungi aflarea la putere.

Într-o conferință de presă, luni, Lukașenka a adoptat un ton sfidător pe fundalul unei amenințări proaspete a Uniunii Europene că va introduce noi sancțiuni împotriva sa pentru reprimarea protestelor pro-democrație. El a mai dezmințit implicarea Minskului în asasinarea recentă a unui activist al opoziției, refugiat la Kiev.

Cu o zi mai devreme, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să examineze noi măsuri „în contextul disprețului ostentativ al regimului de la Minsk față de angajamentele internaționale asumate”.

În urma protestelor ample din 2020 față de fraudarea alegerilor, autoritățile de la Minsk au declanșat o campanie de represalii împotriva oponenților, majoritatea fiind închiși sau nevoiți să fugă în străinătate. Opoziția estimează că în închisorile belaruse există peste 600 de prizonieri politici, potrivit Reuters.

Guvernele occidentale, inclusiv din Uniunea Europeană, nu-l mai recunosc pe Lukaşenka drept președinte și au sancționat mai mulți responsabili de la Minsk. Uniunea Europeană a introdus și sancțiuni economice împotriva regimului belarus, după aducerea forțată la sol, la Minsk, a unui avion european de pasageri și arestarea unui blogger disident aflat la bord.

Lidera exilată a opoziției, Svetlana Țihanovskaia, care revendică victoria în scrutinul de la 9 august 2020, a cerut o presiune și mai mare asupra liderului lui Lukașenka.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG