Linkuri accesibilitate

Rusia a cerut ajutor internațional pentru evitarea unei crize umanitare în Afganistan


Trimisul prexidențial rus în Afghnistan Zamir Kabulov și unul din membrii delegației Taliban Mawlawi Șahabuddin Dilawar, Moscova, 20 octombrie 2021.
Trimisul prexidențial rus în Afghnistan Zamir Kabulov și unul din membrii delegației Taliban Mawlawi Șahabuddin Dilawar, Moscova, 20 octombrie 2021.

Rusia a cerut ajutor internațional pentru a sprijini Kabulul la o conferință pe care o găzduiește, prima de acest fel după preluarea puterii în Afganistan de către gruparea islamistă Taliban în luna august. La conferință iau parte reprezentanți ai Pakistanului, Chinei, Iranului, Indiei și ai fostelor republici sovietice din Asia Centrală, precum și oficialități din administrația talibanilor de la Kabul.

Washingtonul a anunțat că nu participă la conferință, citând motive de ordin tehnic, dar a precizat că ar putea lua parte în viitor la discuții similare.

„Suntem convinși că a sosit timpul să mobilizăm resurele comunității internaționale pentru a livra Kabulului sprijin financiar umanitar efixient, inclusiv pentru a preveni o criză umanitară și a reduce fluxul migrației”, a declarat presei ministrul rus de externe Serghei Lavrov înainte de începerea conferinței. Lavrov a mai spus că regretă absența Statelor Unite de la discuții.

Inițiativa Rusiei de a găzdui aceste discuții face parte din eforturile sale de a-și spori influența în regiune după ce Statele Unite și-au retras forțele din Afganistan și gruparea Taliban a preluat controlul în Afganistan.

Moscova e în îngrijorată cel mai mult de riscul instabilității în Asia Centrală, posibilul flux migraționist și de acțiuni militante islamiste direcționate din Afganistan.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG