Linkuri accesibilitate

Moscova a criticat Washingtonul pentru că i-a pus pe ruși pe lista cetățenilor apatrizi ce pot cere viză în terțe țări


Emblema Departamentului de stat american la ambasada americană dinLondra, imagine de arhivă.
Emblema Departamentului de stat american la ambasada americană dinLondra, imagine de arhivă.

Moscova a criticat Washingtonul pentru că i-a pus pe ruși pe lista cetățenilor apatrizi care pot cere vize în terțe țări. Decizia le permite rușilor să ceară viză la Varșovia și nu la Moscova, după ce ambasada americană de aici a oprit în luna mai procesarea cererilor pentru că guvernul rus a interzis angajarea de personal rusesc pentru misiunea diplomatică americană din Rusia.

Departamentul de stat american îi numește „apatrizi” pe solicitanții de viză care vin din țările în care Statele Unite nu au reprezentanță consulară, sau în care personalul consular nu poate emite vize din motive politice sau din cauze de securitate. Rusia a devenit astfel a zecea țară de pe listă, după Cuba, Eritreea, Iran, Libia, Somalia, Sudanul de sud, Siria, Venezuela și Yemen.

„Diplomații americani distrug de mulți ani sistemul de servicii consulare din Rusia, au transformat într-un infern o procedură tehnică de rutină pentru secolul 21”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova.

XS
SM
MD
LG