Linkuri accesibilitate

Franța și NATO s-au alăturat Statelor Unite în a condamna Rusia pentru  testarea unei rachete în spațiu


Imagine generică
Imagine generică

Franța și NATO s-au alăturat Statelor Unite în a condamna Rusia pentru testarea unei rachete în spațiu. Aliații occidentali spun că Rusia și-a distrus un satelit vechi cu ajutorul unei rachete lansate pe 15 noiembrie, și a creat un nor periculos de rămășițe care a periclitat siguranța Stației Spațiale Internaționale. Kremlinul respinge acuzația. S

ecretarul de stat american Antony Blinken a spus la 16 noiembrie că testul cu rachetă anti-satelit al Rusiei a fost „periculos și iresponsabil”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a folosit un limbaj asemănător, iar ministra apărării din Franța, Florence Parly, a spus că „vandali ai spațiului” produc rămășițe periculoase.

NASA a spus că testul a creat peste 1 500 de bucăți detectabile. Din precauție, echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale format din patru americani, un german și doi ruși a fost nevoit să se adăpostească timp de peste două ore în capsulele navelor spațiale andocate pentru a se putea evacua rapid, în caz de necesitate. Ministerul rus al Apărării a confirmat la 16 noiembrie faptul că a efectuat un test de rachetă anti-satelit. A fost distrus un satelit sovietic neutilizat aflat pe orbită din 1982.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG