Linkuri accesibilitate

Consiliul European aprobă asistență pentru consolidarea capacităților militare și de apărare ale Georgiei, Moldovei și Ucrainei


Exercițiile militare „Nordic shield -2015”, pe poligonul de la Bălți, aprilie 2015
Exercițiile militare „Nordic shield -2015”, pe poligonul de la Bălți, aprilie 2015

Consiliul European a adoptat măsuri de asistență pentru a consolida capacitățile militare și de apărare ale Georgiei, Moldovei și Ucrainei pe parcursul a trei ani. Măsurile din cadrul Facilității europene pentru pace (EPF) vizează promovarea „rezilienței interne și păcii” și nu implică furnizarea de echipamente letale, a anunțat Consiliul astăzi într-o declarație de presă.

7 milioane de euro vor fi puse la dispoziția Moldovei pentru a ajuta armata Moldovei să își dezvolte capacitățile serviciilor medicale și de inginerie. Banii vor finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și echipamente de eliminare a munițiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie.

În cadrul programului, Georgia urmează să primească asistență în valoare de 12,75 milioane de euro pentru a ajuta forțele sale armate să furnizeze „servicii civililor în situații de criză sau de urgență”.

Ucraina va primi 31 de milioane de euro pentru a-și „îmbunătăți reziliența generală” și pentru a „ajuta la întărirea capacităților” forțelor sale armate.

Acest program a fost înființat la începutul acestui an cu scopul de a „preveni conflictele, menține pacea și întări securitatea și stabilitatea internațională”.

Consiliul adoptase anterior măsuri de asistență în cadrul mecanismului de sprijinire pentru Bosnia-Herțegovina în valoare de 10 milioane de euro.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG