Linkuri accesibilitate

Președinții Jinping și Putin laudă „modelul” cooperării dintre China și Rusia


Președinții Vladimir Putin și Xi Jinping

Liderii Chinei și Rusiei au încercat miercuri să prezinte un front comun, pe fondul tensiunilor tot mai mari în relațiile lor cu occidentul. În timpul unei convorbiri video, președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au lăudat „modelul” pe care l-ar reprezenta cooperarea dintre țările lor.

Relațiile Chinei și Rusiei cu țările democratice au atins un nivel foarte scăzut în ultima vreme, ilustrat și de faptul că nici una din ele nu a fost invitată la summit-ul democrației ținut săptămâna trecută de președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Kremlinul a spus că președintele Putin i-a spus miercuri omologului său chinez că între țările lor „s-a creat un model nou de cooperare” care include „hotărârea de a ne transforma granița comună într-o centură a păcii eterne și a bunei-vecinătăți”.

China este criticată în Statele Unite și Uniunea Europeană mai ales pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang și pentru înăbușirea democrației în Hong Kong, ca și pentru activitatea militară intensificată din zona Pacificului.

Rusia este și ea în relații tensionate cu occidentul din cauza reprimării opoziției, a presei libere, și a politicii tot mai agresive față de vecinii ei europeni, în frunte cu Ucraina. Ambele țări resping criticile occidentale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG