Linkuri accesibilitate

Ucraina le-a cerut cetățenilor săi să evite călătoriile în Rusia, iar celor aflați acolo să plece imediat


Clădirea ministerului de externe de la Kiev, imagine de arhivă
Clădirea ministerului de externe de la Kiev, imagine de arhivă

Ucraina le-a cerut cetățenilor săi să evite călătoriile în Rusia, iar celor aflați acolo să plece imediat, invocând o posibilă întrerupere a serviciilor consulare în contextul creșterii tensiunilor cu Rusia.

„Din cauza escaladării agresiunii rusești împotriva Ucrainei, care poate duce la o substanțială reducere a asistenței consulare posibile în Rusia, Ministerul de Externe le cere cetățenilor Ucrainei să se abțină de la a călători în Rusia, iar celor aflați acolo să părăsească imediat teritoriul țării”, se spune într-un comunicat al diplomației ucrainene dat publicității pe 23 februarie.

Potrivit cifrelor unui recensământ rusesc, în 2010 în Rusia se aflau un milion 900 de mii de ucraineni, cu multe familii mixte de ucraineni și ruși.

Între timp, agenția de știri de stat rusă TASS a informat că Rusia a început evacuarea personalului de la misiunile sale diplomatice din Ucraina, pe măsură ce cresc tensiunile între cele două țări. În ajun, ministerul de externe de la Moscova a anunțat că intenționează să evacueze angajații ambasadei ruse de la Kiev și ai consulatelor generale din Odesa, Lvov și Harkov „pentru a le proteja viața și pentru siguranță”.

Ucraina se confruntă cu ceea ce Occidentul numește o invazie pe scară largă iminentă din partea Rusiei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG