Linkuri accesibilitate

Kievul face presiuni pentru impunerea zonei de non-survol


Avioane de luptă rusești care zburau la joasă înălțime deasupra unui distrugător al marinei americane interceptate de aparate belgiene din misiunea NATO de patrulare deaspra Mării Baltice în largul coastelor Lituaniei, 17 aprilie 2020.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba spune că va pune din nou problema impunerii unei zone de non-survol deauspra Ucrainei, când se întâlnește cu reprezentanții stateler membre în NATO pe 4 martie.

Ucraina face presiuni asupra liderilor occidentali pentru impunerea zonei de non-survol pentru a interzice accesul avioanelor rusești, dar Wahingtonul și NATO au respins până acum ideea, pentru că se tem că asta ar putea duce la o confruntare directă cu Rusia.

Liderii ucraineni au refuzat însă să accepte acest răspuns, iar președintele Ucrainei Volodimir Zelinski a pus din nou problema pe 3 martie într-o conferință de presă, iar consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak s-a referit la ea într-o postare pe Twitter mai devreme în aceeași zi

„Aproximativ un milion de refugiați în timpul celor 7 zile de război și distrugerea totală a centrelor istorice din principalele orașe ale Ucrainei. Acesta este prețul cerului încă NEînchis de deasupra [Ucrainei].”

Premierul ucrainean Denis Șmihal s-a alăturat acestor apeluri într-o declarație dată publicității seara târziu pe 3 martie, când a spus că a cerut deja asta Alianței Nord-Atlantice și Agenției ONU pentru energie atomică.

XS
SM
MD
LG