Linkuri accesibilitate

Summit UE | Pe agendă: invazia Ucrainei și criza energetică


În cursul după amiezii începe summitul informal al Uniunii Europene la Versailles, dominat de războiul Rusiei în Ucraina. Strategia de apărare a UE, un subiect promovat de președintele Franței, Emmanuel Macron, va fi unul din subiectele centrale, alături de întărirea independenței energetice de Rusia.

UE are în plan să devină independentă de gazul rusesc până în 2030, dar pentru moment ezită să urmează exemplul Statelor Unite și Marii Britanii care au impus un embargo pe importurile de țiței rusesc.

Germania, alături de Olanda, este una dintre țările care se opun unui embargo pe petrol, ministrul economiei Habeck avertizând în ajunul reuniunii de la Versailles că o astfel de interdicție ar avea consecințe mai severe și mai de lungă durată asupra economiei germane decât pandemia de coronavirus.

UE importă în jur de 30 % din gaz și 40% din necesarul de petrol în acest moment din Rusia.

O serie de țări-membre din sudul UE vor cere si adoptarea unei strategii care să frâneze sau compenseze explozia prețului la gaz și țiței pe piața internațională, ca urmare a războiului din Ucraina.

La Versailles se așteaptă să fie discutată și cererea Ucrainei de a adera, eventual printr-un mecanism rapid excepțional, la UE. Moldova și Georgia au înaintat și ele cereri de aderare săptămâna trecută – dar, potrivit proiectului de declarație finală consultat de corespondentul Europei Libere Rikard Jozwiak, se pare că liderii europeni nu vor menționa decât Ucraina. Puțină lume se așteaptă ca procedura de admitere a unor noi țări drept candidate la intrarea în UE să fie scurtată sau schimbată, ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG