Linkuri accesibilitate

Majoritatea PAS a votat în primă lectură o lege contra dezinformării


Imagine generică

După patru ore de dezbateri și în ciuda boicotului opoziției, majoritatea parlamentată PAS a adoptat în primă lectură o controversată lege privind combaterea dezinformării. Proiectul de lege a fost susținut cu 56 de voturi.

Proiectul prevede între altele că furnizorii de servicii media care vor difuza conținuturi calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual riscă amenzi de până la 100.000 de lei. În cazul în care această încălcare se va face repetat, furnizorului i se va retrage dreptul de emisie pentru o anumită perioadă. Totodată, site-urile care vor publica dezinformări și falsuri vor fi blocate de către Serviciul de Informații și Securitate.

Dacă va fi adoptată în lectură finală și promulgată de președinta Maia Sandu, legislația nouă va interzice televiziunilor moldovene să difuzeze programe de știri și dezbateri produse în Rusia și va combate știrile false produse pe plan local.

Astfel, restricții le impuse deja în R. Moldova - în baza stării de urgență introdusă după invadarea Ucrainei de către trupele ruse, pe 24 februarie - vor deveni permanente.

Previous Next

XS
SM
MD
LG