Linkuri accesibilitate

„Nu uitați să strângeți în brațe fiecare clipă!”


Valentina Șelaru-Colța
Valentina Șelaru-Colța

Jurnal săptămânal la radio Europa Liberă cu Valentina Șelaru-Colța

Născută la 5 mai 1990 în satul Cărpineni din raionul Hîncești. Are specialitatea de inginer în industria textilă și din piele. A muncit doi ani în Franța. Actualmente este specialistă în comunicare și organizarea evenimentelor.

Luni

A început o nouă săptămână cu noi forțe, cu noi idei, gânduri …activități. Diminețile mele încep la orele 6 :00 când sună alarma soțului, apoi pînă la 7:45 am timp să mai adorm o dată. Mă trezesc cu gândul mulțumitor că am mai avut șansa să mai văd lumina zilei, mulțumind Domnului pentru asta, mă pregatesc pentru o zi productivă, pregătesc geanta cu tot de ce am nevoie la serviciu, o gustare, apă, actele necesare. În 15 minute totul trebuie să fie gata ca apoi să măocup de fetița mea, Mia, care se trezește nu mai devreme de ora 8, e dulce somnul la pitici, dacă și pentru noi maturii nu ar fi rău să lenevim cât dorim, dar la muncă avem nevoie de mișcare, mișcarea este viața!

Am ajuns la grădiniță exact când toti copiii luau micul dejun! Am lăsat liniștită fetița în grija educatoarei și în lumea copilăriei și am fugit la treabă! Anul acesta am ieșit din concediul de maternitate și exact din luna următoare am început să lucrez, nu sunt persoana care poate sta mult acasă, am nevoie de socializare, activitate și am găsit o oportunitate fix la timp! Activez într-un proiect susținut de UE, Primarii pentru creșterea economică, în Cărpineni, sînt specialist în comunicare și organizator de evenimente. Foarte interesant, deloc plictisitor, când am văzut anunțul am spus că e pentru mine. Lucrez cu oamenii, mereu ceva nou, diferit, nu îmi place rutina și e exact de ce aveam nevoie după maternitate! Am 4 ore pe care le petrec așa cum le planific, uneori mă satu și după program, depinde de volumul de lucru. Se întâmplă că am ocupație până la orele 16, exact când pot să iau fiica de la grădiniță. După grădiniță am mers la o terasă să mâncăm prăjitura preferată a Miei și avem timp pentru noi două ca între prietene. Drumul pe jos ne ia cam 20 minute până acasă. La 18 :00 am ajuns și ne apucăm de explorat grădina, ograda bunicilor plină de puișori, rățuste și căpșuni.

Mă bucur că piciul meu are o copilărie ca a mea, liberă să se joace în ogradă fără gadgeturi și interacționează cu copiii vecinilor până se lasă seara.

La 21:00 ne străduim să fim la culcare, dar uneori 21:00 este 23 :00, vorbim ca între fete până adormim!

Marți

Sună alarma astăzi mai vesel, m-am trezit cu dispoziție și odată cu soțul, astăzi trebuie să mă grăbescm am o programare la medic pentru un control de rutină! Am dus fetița la grădiniță, am sărit peste micul dejun ca să ajung la timp.

Am avut o zi norocoasă, părinții unor prieteni mergeau și ei spre Hîncești unde am consultația și am avut norocul să am transport dus-întors după consultație, exact la prânz am ajuns la serviciu! Am ieșit cu managerul meu de proiect, o companie placută și o prietena de excepție, Veronica, ca să luam prânzul la un local din Cărpineni!

Dupa prânz, toată lumea la treabă. Lucrul merge altfel când te simți împlinit, am discutat la telefon cu grupul țintă cu care lucrez, am făcut câteva planificări pe următoarele zile, am completat mai multe formulare, am bifat punctele rezolvate din agenda mea și uitați că e ora 16 :00 și trebuie să plec la grădiniță! Cel mai frumos moment pentru mine, ard de nerăbadare uneori să îmi cuprind fetița și să mulțumesc că suntem bine și sănătoase!

Dupa grădiniță mergem la ceilalți bunei, bunelul Tin și bunica Fonea, profităm că a venit bunelul după bunica, serviciul bunicii e exact în ograda grădiniței și mergem cu mașina. Am petrecut timp frumos jucându-ne cu buneii, a venit soțul și am plecat acasă, la socri, acolo unde locuim, și Mia e o norocoasă ca are buneii, e foarte fericită mereu când îi revede !

Băița de seară și între timp cît eu mai strâng prin casă, Mia desenează în cărțulia ei Smootocel cu lame, între timp mă strigă și îmi arată, uite ce frumos! Se desenase pe picioare cu carioca, a mai apărut o activitate, să o curăț din nou, două băi nu strică iată așa am încheiat ziua de marți, cu veselie pentru toți!

Miercuri

E o zi specială, azi e ziua unei prietene de-a Miei, i-a pregătit un cadou și urmează să culegem floricele din grădina bunicii, care sunt deosebit de frumoase. Mergem pe jos azi până la grădiniță, acolo ne așteaptă Victorița, o felicităm și toți sunt cu bună dispoziție.

Eu încep ziua de lucru mulțumită! Avem o ședință la 11 :00, vreau să ader la GAL-ul din localitate, Cișmeaua Căprioarelor, o activitate nouă pentru mine. Mă pregătesc de ședință și am grija de organizarea coffee-break-ulu.

La 11 :00 începe ședința cu succes, și s-a terminat exact la ora mesei, așa că coffee break-ul e binevenit.

După prânz am avut puține acțiuni în teritoriu și ca de obicei eu iau fetița de la grădiniță, soțul are mereu activități, viața la țară știe toată lumea că necesită multă ocupație.

Astăzi luăm cina în familie, după care vin copiii vecinilor la noi la trambulină.

Le-am făcut o porție mare de pop-corn, i-am adunat frumos într-un rând la spălat mânuțele și i-am liniștit pe vreo 15 minute, la o pauză din sărituri !

Seara facem băița și fuguța la somn că mâine dimineață iar trezirea devreme, și să fim odihniți. Noapte bună, înger la somn pentru fiecare om!

Joi

Astăzi e o dimineață ploioasă, mă trezesc și cânt cântecelul fetiței când plouă :

Vine ploaia pic pic,

Vine ploaia pic pic pic

Cu greu tare azi e deșteptarea, dar nu avem încotro, toți la treabă!

Fuga la grădiniță …Am mers cu umbreluța prima dată prin ploaie pe jos, am hotărât să facem o plimbare, să simțim mirosul de aer proaspăt când plouă și totul în jur se purifică, este și acesta un fenomen deosebit de important, toți cred că știm cum miroase după ploaie, a curat, într-adevăr e purificare a tot ce ne înconjoară, cât de frumoasă e viața la țară ..

Am ajuns semiude, am fost echipate bine, cu umbreluța și cu pelerina de ploaie, dar Mia a fost mulțumită că a putut să se bălăcească în gropile de pe șosea, copil mulțumit e egal cu părinte fericit !

Am ajuns la servici, aici era plin de lume, toți umblau ca furnicuțele ;au venit niște japonezi și au avut o întrunire pentru a lua un interviu despre refugiați, am participat și eu fiind în incinta primăriei unde lucrez, în sala de ședințe! Aici am întîlnit-o și pe mămica care tocmai dădea interviu, ea lucrează de la începutul pandemiei cu refugiații, la un centru din localitate unde sunt cazați.

Am scăpat prânzul de la ora 12, m-am reținut puțin cu niște completări în registrul meu de activități, iată că a venit și ora mesei pentru mine, fug repede la cafenea să îmi iau puteri pentru a doua parte a zilei. Am să mai abordez câteva persoane cu care lucrez pentru proiect și fug la ei să preiau niște acte, acuș iar e sfârșitul zilei! Iată că e 16 și jumătate, și am mai lăsat-o pe Mia să se joace cu copiii, ajungem mai târziu acasă!

Ajunsă acasă mă apuc să frământ un aluat magic de pizza, preferata mea, așa ca să trecem la treabă !Câteva ore de gătit nu strică ca să te relaxezi după o zi plină !Pentru mine gătitul e o relaxare, așteptăm pe toți ai casei să luăm cina !

A fost o seară liniștită, au venit două surori, prietene de-ale Miei și au sărit la trambulină, eu între timp am făcut treburile casnice rămase.

Ora de culcare a venit mult mai devreme azi după o băiță binemeritată, și toți la som, că mâine e sfârșit de săptămână, minivacanța tuturor!

Vineri

Îmi place sfârșitul săptămânii de lucru, vine timpul de petrecut cu familia!

Nu ne grăbim pentru că ne duce soțul la grădiniță cu mașina. Mia profită de un somn mai lung, oricum până la 9:00 ajungem la destinație. La serviciu iau cu asalt lista persoanelor pe care trebuie să le informez referitor la cursurile de instruire în afaceri care vor avea loc în comuna Cărpineni la Centrul care se renovează la moment, proiect susținut de Uniunea Europeană.

La 12 am fost invitată la o ședință, organizată de asociația obștească „Lângă Noi’’, la care se prezintă proiectul „Viață sănătoasă”, mă bucur că am ocazia să fiu invitată și participantă a multor seminarii care au ca scop doar avansarea a cunoștințelor. Fiind angajată în cadrul Primăriei, dispun de o informație prețioasă în orice domeniu, o experiență foarte bună pentru viitor. Eu cred că oportunitatea care mi-a apărut are o semnificație deosebită pentru planurile mele de viitor. Când am văzut anunțul pe pagina carpineni.md la funcția de specialist în comunicare și organizare de evenimente în cadrul unui proiect, am zis asta e pentru mine, nu am ezitat și am depus dosarul !Astăzi mă aflu aici și bucuroasă de orice colaborare.

La finalul zilei de muncă bifez activitățile din această săptămână și le pregătesc pe cele de săptămâna viitoare, care va fi una foarte încărcată, pentru că se celebrează Hramul satului!

Astăzi Mia merge la bunei în vizită, din dorința proprie din ambele părți, bunica Fevronia o ia de la grădiniță cu bunelul Valentin, prietenii Miei mereu !Cât mă bucur că am să o las pe mâini bune! Pot să fac ordine în liniște, deci azi la 16 plec acasă, mă așteaptă și acolo a doua tură .

Seara mergem la pescuit cu soțul, avem planuri pentru week-end, avem să vâslim împreună spre același scop, vedem cum e la pescuit, dar avem marea șansă să rămânem la iaz pe noapte!

Vă doresc un week-end liniștit și frumos, bucurați-vă de viață și nu uitați să strângeți în brațe fiecare clipă!

XS
SM
MD
LG