Linkuri accesibilitate

Cei bogați bogați vor fi cu toată noua impozitare indirectă


Mihai Manole
Mihai Manole

Mihai Manole (PPD) deplînge desființarea de către comuniști a județelor, măsură care a distrus viitorul puterii locale în Moldova.



Luni
Ora 06.00, deşteptarea. Soţia se pregăteşte pentru a pleca la serviciu. Intre timp decidem ca trebuie sa prezentam la oficiul inspectoratului fiscal declaraţia cu privire la impozitul pe venit. Spre surprinderea mea, mi-au trebuit doar 7 minute ca sa prezint aceasta declaratie. Dupa prezentarea declaratiei analizez circumstantele aparitiei unei datorii istorice pe care as fi avut-o in suma de peste o mie de lei. Am verificat informatiile si constat ca Fiscul imi datoreaza o anumita suma. Ramane sa astept luna iunie cand vor fi restituite supraplatile. Sotia a avut si ea mici neintelegeri cu functionarii Fiscului. Practic a pierdut o suma de peste o mie de lei care trebuia sa-i fie restituita de la buget pentru ca ar fi expirat termenul de 6 ani. Pentru ca la parlamentare am candidat pe listele PUM-ului si pentru ca duminica a avut loc congresul partidului am decis schimbarea denumirii formatiunii. De acum suntem Partidul Popular Democrat.

Marti
Deputatii discuta Proiectul Legii Bugetului. Discutii contradictorii intre cei din coalitia de guvernare si comunisti dar si in interiorul AIE. Marul discordiei este schimbarea politicii fiscale si anume impozitarea indirecta. Ar fi fost mai judicios de lucrat in directia imbunatatirii administrarii fiscale. Adica sa fie ridicat nivelul pregatirii profesionale a angajatilor FISC. Codul fiscal/politica fiscala/ a fost initial elaborat cu concursul specialistilor din Marea Britanie, Franta si SUA, tari care nu au probleme de politica fiscala. Ba chiar au o administrare fiscala buna. De ce oare, Moldova incearca obtinerea imbunatatirii administrarii fiscale prin schimarea politicii care nu e bine argumentata? Lipsa de profesionalism ne joaca festa. Argumentul ca remitentele nu vor fi impozitate pe hartie suna bine. In realitate va fi imposibil, pentru ca e foarte greu sa demonstrezi sursa, sa separi sursa de venit. Cei pentru care aceasta modificare este prevazuta vor gasi caile si metodele de rezolvare. Cei bogati, bogati vor fi, iar cei saraci nu se vor imbogati.

Miercuri
Am discutat telefonic, cu cei de la MOLDOVA 1, care ma invitau în direct sa vorbim despre şedinţa Parlamentului, la care se dezbatea, în lectură finală Legea Bugetului pentru anul 2011. Nu am acceptat propunerea deoarece particip la forumul „Republica Moldova - Uniunea Europeana”. Ma grabesc sa ajung la timp la forum. Cu ruta 122, mă deplasez spre locul şedinţelor - hotelul Leogrand. Reusesc sa ajung la timp. Sedinţa plenara „Integrarea Europeană şi Moldova. Provocări, Obstacole, Perspective”. Moderator este seful diplomatiei Iurie Leancă, Vice-prim ministru, iar printre vorbitori premierul Vladimir Filat şi omologul sau polonez Donald Tusk. Am ascultat cu interes discursurile lui Bruce Jackson, preşedintele Proiectului Democraţiilor în Tranziţie (SUA) şi Nicu Popescu, reprezentantul Consiliului Europei pentru Relaţiile Externe, persoana pe care mai puţin o cunosc. Alte luari de cuvant care nu ma plictisesc. Unele afirmaţii, propuneri sunt discutabile, mai trebuie analizate. În timpul pauzei de cafea am avut onoarea să-l salut pe Emil Constantinescu, Preşedintele României (1996-2000), cu care pe parcursul anilor 2002 – 2006 în prima zi de joi a lunii februarie ne întâlneam la „Annual Prayer Meeting”, la hotelul Hilton, din Washington DC, amintiri de neuitat.

Joi
Mai multe intrevederi cu oameni de afaceri din Romania si Federatia Rusa. Intentionam sa initiem business. Cu sanse reale ar fi cel din industria mobilei si producerea utilajului, domeniul petrolier si altele. Chiar si daca relatiile politice ruso-romane lasa de dorit, afacerile ar putea deveni un factor de impacare. Apropo, despre climatul investitional din Moldova. Avem nevoie de o stabilitate politica. Pentru ca banii au nevoie de liniste. Si ceea ce-si mai doresc investitorii - o garantie ca nu-i paste pericolul de a pierde mijloacele investite. Dar in caz de aparitie a acestui pericol se cere o justitie echitabila. Adica o justitie necorupta.

Vineri
Multa lume discuta deja despre alegerile locale care vor avea loc pe 5 iunie. Poate una dintre cele mai grave erori ale fostei guvernari comuniste a fost desfiintarea judetelor si revenirea la raioane. Prin aceasta antireforma, practic a fost distrus viitorul puterii locale. Vreau sa compar cu ceea ce se intampla in SUA. Acolo nu ai nicio sansa sa ajungi senator sau congressman daca nu esti recomandat si sustinut de firul ierbii. Cel care nu ajuta comunitatea nu ajunge in politica mare. Revenind la ale noastre, sunt convins ca anume cateva lucruri importante pot sa ne schimbe in bine viitorul. Reforma teritorial-administrativa, care trebuie sa ofere autonomie financiara si extinderea statutului administratiei locale din politicieni in manageri. Si indiscutabil, reformarea sistemului judiciar.
Seara trec pe la piaţa agricolă „Dacia” pentru a face cumpăraturi. Observ că preţurile la unele fructe au crescut cu 15-20%. Încerc, cu unele glume, să discut cu vânzătorii poate aflu de la ei cauza majorării preţurilor. Fără rezultat, răspunsurile sunt diferite. Mă linişteşte faptul că la piaţa centrală şi la angrosişti preţurile sunt mai joase. Am făcut unele cumpărături şi am revenit acasă.
Am verificat poşta, citit ultimele noutăţi şi … la somn. Mulţumim Domnului pentru ziua trecută şi mâine va fi o nouă zi.

Mihai Manole, nascut la 20 septembrie 1954 in satul Valea-Mare, Ungheni. A facut studii la Universitatea Tehnica, facultatea de economie. A facut Doctorantura la Universitatea „M. V.Lomonosov”de la Moscova. Fost ministru al Finantelor, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, şi reprezentantul Moldovei pe lângă FMI şi BM. Doctor in economie, conferentiar universitar, detine gradul diplomatic de ambasador. Vicepresedintele Partidului Popular Democrat din Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG