Linkuri accesibilitate

Criza economiei japoneză după catastrofa naturală de la 11 martie


Guvernul de la Tokyo a revizuit pentru prima oară în ultima jumătate de an prognoza economică, anticipând că economia va rămâne sub presiune negativă.


Cutremurul şi valul tsunami care au lovit luna trecută nord-estul Japonia au făcut mii de victime şi au stârnit îngrijorarea lumii întregi mai ales datorită accidentului nuclear de la Fukushima, care nu a fost încă rezolvat. Unda de şoc a seismului nipon începe să se resimtă acum şi în economie, la mii de kilometri distanţă. Detalii are Mircea Ţicudean.

Cel mai mare producător de automobile din lume, concernul japonez Toyota, a anunţat că va suspenda producţia la cinci uzine din Europa din cauza crizei de piese auto care se fabrică în Japonia. Toyota a anunţat că din cauza cutremurului de la 11 martie, care a afectat producţia la uzinele din Japonia, în aprilie şi mai îşi vor reduce activitatea temporar fabricile sale din Anglia, Turcia, Franţa – care produc automobile întregi, dar şi cele din Polonia şi Ţara Galilor, care fabrică părţi componente. „Deşi cea mai mare parte a componentelor cu care lucrăm vin de la uzine din Europa, avem probleme cu aprovizionarea datorită situaţiei din Japonia”, a declarat Didier Leroy, şeful operaţiunilor europene ale concernului Toyota. El a mai precizat că livrările de automobile către clienţi nu vor suferi întârzieri prea mari.

Ceva mai devreme, Toyota anunţase că va fi nevoită să introducă concedii forţate de cel mult o săptămâna la 14 uzine din America de Nord. Săptămâna trecută, concernul nipon spunea că producţia la fabricile sale din Japonia va fi reluată în perioada 18-27 aprilie la cel puţin 50% din capacitate.

Agenţia Reuter notează că unda de şoc a lovit compania Toyota tocmai când începea să-şi revină de pe urma unor probleme de calitate care i-au afectat grav reputaţia, forţând-o să retragă de pe piaţă milioane de maşini.

Nu doar Toyota, ci întreaga economie japoneză suferă de pe urma catastrofei naturale din martie. Astăzi, guvernul de la Tokyo a revizuit pentru prima oară în ultima jumătate de an prognoza economică, anticipând că economia va rămâne sub presiune negativă. „Starea economiei nu mai este de stagnare, direcţia este acum în jos”, a spus Shigeru Sugihara, economist al guvernului nipon.

Între timp, pieţele internaţionale au reacţionat negativ la anunţul de marţi al guvernului de la Tokyo că criza nucleară de la Fukushima este la fel de gravă precum cea de la Cernobâl, din 1986. Agenţia France Presse scrie că singura speranţă a japonezilor o constituie acum cursul ascendent al exporturilor către pieţele unde economia îşi revine – ca America de Nord sau Asia. AP notează însă că un efect al crizei este întărirea yenului japonez – considerat ca şi francul elveţian o valută sigură, de refugiu, ceea ce ar putea face exporturile japoneze mai costisitoare.
XS
SM
MD
LG