Linkuri accesibilitate

A fost prelungită detenția preventivă a unui fost pușcaș marin american acuzat de spionaj


Paul Whelan, ținut după zăbrele în sala de judecată

Tribunalul orășenesc din Moscova a confirmat decizia de a-l ține în continuare în arest preventiv pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan până pe 29 martie, în așteptarea procesului în care acesta este acuzat de spionaj.

Curtea a anunțat hotărârea astăzi, menținând prelungirea care a fost dată prima dată în decembrie.

Whelan, în vârstă de 49 de ani, care deține pașapoarte americane, britanice, canadiene și irlandeze, a fost arestat într-o cameră de hotel din Moscova în decembrie 2018 și acuzat că a primit informații clasificate.

El a fost acuzat de spionaj și, dacă va fi găsit vinovat, ar putea fi întemnițat până la 20 de ani. Whelan neagă acuzațiile.

Familia sa a spus că era la Moscova la vremea respectivă pentru o nuntă.

După ce l-a vizitat pe Whelan săptămâna trecută, ambasadorul american în Rusia, John Sullivan, a cerut Moscovei să-l elibereze și a criticat autoritățile ruse pentru „tratamentul rușinos” la care îl supun pe cel aflat în arrest preventiv.

"În ciuda pretențiilor imediate ale guvernului rus că l-au prins pe Paul asupra faptului, anchetatorii nu au produs nicio dovadă. Zero. Cazul lui Paul Whelan trenează de mult prea mult timp fiind ascuns de vedere și secret", a spus Sullivan zilele acestea, după ce și-a preluat postul de ambassador.

XS
SM
MD
LG