Linkuri accesibilitate

A fost un vot al disperării și al speranței (Ioana Ene-Dogioiu/ ziare.com)


Ziare la București.
Ziare la București.

PSD nu va mai rezista multă vreme (Liviu Avram, în Adevărul)

„A fost un vot complex și, tocmai de aceea, greu de anticipat. Un vot în egală măsură al disperării și al speranței, care oferă o victorie greu de gestionat și o înfrângere autoprovocată.” Este concluzia Ioanei Ene-Dogioiu, din analiza semnată pe ziare.com. Ea spune că „PSD este în genunchi, așa cum nu a fost vreodată în istoria lui. Acolo unde l-a adus Liviu Dragnea. Dar PSD nu e victima lui Liviu Dragnea, este complicele lui.”

„Siluirea Justiției, 10 august, linșarea lui Kovesi au fost plătite. Prezența uriașă la vot este și declarația proeuropeană uriașă a unui popor care s-a simțit amenințat de politica antieuropeană dusă de Liviu Dragnea”, scrie Ioana Ene. Jurnalista pune problema alegătorilor din diaspora, care nu au putut vota: e caz penal. A mai fost o dată caz penal, dar fostul ministru de externe Titus Corlățean a fost protejat de Parlament, care a blocat trimiterea în instanță cerută de procurorii anticorupție pentru proasta organizare a scrutinului în străinătate. Acum, trebuie mers până la capăt.

Liviu Avram, în Adevărul, împărtășește ideea că Liviu Dragnea și-a distrus partidul. Când a simțit că pierde controlul, și-a asigurat o „camarilă formată din oameni apropiați, dar lipsiți de orice portanță sau calități de politician. Cei buni din PSD au plecat din partid, așa că acum, rămași fără lider, după încarcerarea lui Dragnea, cei aflați la vârful PSD sunt incompetenți. În consecință, jurnalistul crede că guvernarea PSD nu va mai rezista multă vreme.

Cristian Pantazi, de la G4Media, remarcă mai ales performanța Alianței formate din Uniunea Salvați România și PLUS. O vede ca pe o bună premisă de refacere a nivelului clasei politice, cu condiția să se regleze câteva chestiuni esențiale. „Valul a pornit, spune el. România e iar exemplu în regiune. M-au sunat ziariști maghiari, cehi ori polonezi să mă întrebe cum face România de evită mereu căderea în autocrație. Curiozitatea lor e ușor de înțeles. Dar valul trebuie ajutat să măture vechea lume a baronilor corupți, a clientelei de partid. Sunt mulți oameni în USR, în PLUS, în PNL care pot face diferența”.

Rodica Culcer a postat deja un editorial pe site-ul revistei 22. În acest „moment al adevărului”, românii trebuie să înțeleagă că PSD nu mai este un partid mare. S-a infirmat și alegația că alternativa reprezentată de USR-PLUS a făcut ca Bucureștiul să devină „roșu”, adică psd-ist. De fapt, Bucureștiul a fost pierdut de PNL în 2016, iar bucureștenii nu au venit (atunci) la vot pentru că nu aveau o alternativă credibilă”.

Dacă în urmă cu 30 de ani românii stăteau la coadă să primească, acum românii au stat la coadă ca să dea. Și au dat. Au dat mult! Cu sete...

Mircea Morariu scrie pe contributors.ro: „Ceva s-a schimbat (…) în bine în 2019. Și se poate chiar spera că de ieri România a primit șansa de a o rupe definitiv cu ceaușismul (…). Ieri, PSD și ALDE au primit o lecție usturătoare. Și anume aceea că românii nu sunt o marfă și nici nu sunt de vânzare”. „Ca o ironie a istoriei, încheie Morariu, ne despărțim de Ceaușescu făcând tot coadă. Însă dacă în urmă cu 30 de ani, românii stăteau la coadă să primească, acum românii au stat la coadă ca să dea. Și au dat. Au dat mult! Cu sete.”

XS
SM
MD
LG