Linkuri accesibilitate

Abrogarea legii ce permitea vânzarea Stadionului Republican Ambasadei SUA: neconstituțională


Una din intrările în Stadionul Republican

Legea din decembrie 2020, pentru abrogarea legii din 2018 ce autoriza vânzarea terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA pentru construirea unui nou complex al misiunii diplomatice la Chișinău, a fost declarată neconstituțională. Curtea Constituțională s-a pronunțat astăzi ca urmare a sesizării deputaților din trei fracțiuni ale legislaturii precedente, informează agenția IPN.

Este vorba despre sesizări depuse de deputați din Partidul Democrat, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate. Curtea a reținut că, în cadrul procedurilor de legiferare, principiul pluralismului politic presupune că Parlamentul trebuie să asigure posibilitatea participării opoziției parlamentare la adoptarea legilor.

Astfel, chiar dacă majoritatea parlamentară are o viziune consolidată cu privire la necesitatea unei legi și voturile sale ar fi suficiente pentru a o adopta, majoritatea în discuție trebuie să asigure dreptul deputaților din cadrul opoziției parlamentare de a participa prin formularea întrebărilor și a propunerilor la proiectul de lege.În jurisprudența sa, Curtea a reținut că majoritatea parlamentară trebuie să asigure un tratament corect şi adecvat al minorităților parlamentare, fără să facă abuz de poziția sa dominantă.

Curtea a reținut că în cazul examinat, termenul oferit de Parlament pentru formularea propunerilor și amendamentelor la proiectul legii contestate în prima lectură și în a doua lectură este insuficient, în special având în vedere obiectul de reglementare al legii contestate, care viza transmiterea cu titlu oneros, din proprietatea statului, a unui bun imobil pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Curtea a reiterat că Parlamentul poate stabili termene pentru depunerea amendamentelor. Termenele în discuție trebuie să fie rezonabile, pentru a le permite deputaților să analizeze conținutul proiectului de lege și să formuleze amendamente.
Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG