Linkuri accesibilitate

Abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, conflicte: alegerile prezidențiale din Belarus, pe ultima turnantă


Alexandr Lukașenka și contracandidata sa, Svetlana Țihanovskaia
Alexandr Lukașenka și contracandidata sa, Svetlana Țihanovskaia

În Belarus au loc alegeri prezidențiale la care Alexandr Lukașenka, la putere de 26 de ani, speră să obțină un al șaselea mandat consecutiv.

Este pentru prima dată, apreciază analiștii politici, când Lukașenka se confruntă cu o concurență credibilă din partea opoziției și principalei sale canditate la președinție.

În ultimele săptămâni, Svetlana Țihanovskaia, care candidează în locul soțului ei întemnițat, a atras mii și chiar zeci de mii de oameni la mitingurile ei electorale, într-o manifestare fără precedent a nemulțumirii față de Lukașenka.

Autoritățile, pe de altă parte, au ripostat, anulând multe mitinguri electorale la Minsk și în alte orașe, reținând membri ai campaniei electorale a opoziției și jurnaliști.

Vineri, autoritățile au reținut trei corespondenți ai televiziunii Current Time la Minsk. au fost reținuți pe 7 august la un hotel din Minsk și au fost duși la o secție de poliție. Motivul reținerii nu este limpede. Romaliskaia și Grebeniuk sunt cetățeni ai Ucrainei, iar Baraniuk este cetățean rus. Current Time (Nastoyaschiya Vremya) este o rețea TV de limbă rusă a postului REL/RL, cu sprijinul Vocii Americii. Ulterior, cei trei jurnaliști au fost expulzați din Belarus, primind o interdicție de 10 de ani de intrare în țară.

Tot vineri, doi ingineri de sunet de la un miting al opoziției au fost reținuți după ce au pus în difuzoare un cântec sovietic, foarte popular la sfârșitul anilor 80, înainte de destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Textul spune „schimbări, inimile noastre cer schimbări". Incidentul a fost filmat și postat pe Facebook de echipa Current Time a Europei Libere.

Cei doi au fost condamnați la zece zile de închisoare, pentru presupuse acte de huliganism și nerespectarea ordinelor poliției.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG