Linkuri accesibilitate

Ce se știe despre acordurile semnate pe 25 noiembrie de Chișinău și Tiraspol?


Cu privire la asigurarea funcţionării școlilor moldoveneşti cu predare în grafia latină”. Protocolul prevede: diminuarea tarifelor la serviciile comunale, stabilirea unor plăți simbolice pentru arendarea clădirilor; contracte de chirie de 10 ani; poposibilitătea utilizării loturilor de pământ pe care sunt amplasate aceste școli; libera circulație a profesorilor și a elevilor, libera aprovizioanre cu rechizite.

Cu privire la unele măsuri de reglementare a problemelor legate de realizarea „Mecanismului din anul 2006 referitor la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol-Camenca”.
Protocolul prevede restabilirea așa-numitului Mecanism din anul 2006 privind prelucrarea nestingherită a terenurilor arabile din raionul Dubăsari de către proprietarii și fermierii din satele Doroțcaia, Cocieri, Coșnița, Molovata Nouă, Pohrebea, Pârâta și Vasilievca. Mecanismul din 2006 a fost aprobat printr-o dispoziție a fostului lider separatist de la Tiraspol Igor Smirnov. Documentul prevedea ca proprietarii de pământuri să obțină, la solicitare, un certificat, valabil un an, în baza căruia să poată ajunge pe terenuri și să le lucreze. Transnistria se obligă să anuleze dispoziția fostului „premier” de la Tiraspol Tatiana Turanskaia, din 8 aprilie 2014, care prevedea instituirea unui mecanism special și temporar de utilizare a terenurilor din raionul Dubăsari de către cetățenii moldoveni. Prin acel document „serviciului vamal” al Transnistriei i se dădea atribuții de control a terenurilor.

Cu privire la oferirea apostilei pe actele de studii emise de instituţiile de învăţământ din Transnistria”. Prin acest document s-au convenit modelele neutre de ștampilă și de diplomă, pe care Ministerul Educației al Republicii Moldova urmează să aplice apostila.

Cu privire la organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor”. În decurs de cinci ani, Chișinăul și Tiraspolul au convenit să întreprindă măsurile ce se impun în vederea restabilirii între cele două maluri ale Nistrului a conexiunilor de telefonie fixă și mobilă, precum și a infrastructurii de resort din domeniul comunicațiilor electronice.

XS
SM
MD
LG