Linkuri accesibilitate

Administrația Trump, Africa și disputele comerciale


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Africa este in prezent o miza importanta pentru marile puteri economice ale lumii. Secretarul de stat American, Mike Pompeo viziteaza tari de pe continent.

China este foarte activa in Africa, cu investitii si influenta politica, mediatica si culturala. Pentru chinezi, ajutoarele pentru strainatate merg mina in mina cu acumularea de influenta in tarile respective, materializabila curind sau pe termen lung.

Si Rusia a revenit in forta pe continentul african, recent, dar nimic nu rivalizeaza cu maniera strategica si cuprinzatoare, care caracterizeaza prezenta chineza.

Aceasta situatie preocupa autoritatile americane si in acest context se incadreaza vizita lui Pompeo. In timp ce China si-a marit considerabil investitiile in regiune, nu acelasi lucru se poate spune si despre administratia Trump si America. Tari africane se numara printre cele cu cea mai mare rata de crestere economica din lume si asta va deveni din ce in ce mai relevant, in conditiile in care atit China, cit si Statele Unite au populatii cu medie de virsta in crestere.

Anul trecut, finantarea imprumuturilor contractate de tari africane si alte tari in curs de dezvoltare a adus cel mai mare dividend, din 2012 incoace. China investeste masiv in proicte de infrastructura – poduri, aeroporturi, baraje, centrale electrice si portul cel mai mare din Africa.

Intre 2014 si 2018, firmele chineze au investit de doua ori mai mult in Africa decit cele americane, cheltuind 72,2 miliarde de dolari. Presedintele Xi Jinping s-a angajat sa investeasca inca 60 de miliarde. Firme chineze produc in Africa si pentru a evita tarifele la export impuse de Statele Unite.

In acest timp, proiectul de buget propus recent de presedintele Trump prevede reducerea ajutorului pentru Africa si retragerea de efective militare, stationate acolo. Dar administratia incepe sa realizeze importanta strategica a Africii in disputele comerciale si incercarea de a limita influenta Chinei si prezenta secretarului de stat Pompeo este o dovada in acest sens.

XS
SM
MD
LG