Linkuri accesibilitate

Aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc, declarată neconstituțională


Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul 73 din Codul de Executare, care se referă la aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc. Hotărârea a fost pronunțată ca urmare a unei excepții de neconstituționalitate ridicate de Livia Mitrofan, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, informează agenția IPN.

Curtea a constatat că articolul 73 din Codul de Executare stabilește că în cazul în care, la solicitarea repetată a executorului judecătoresc, debitorul nu se prezintă în fața executorului judecătoresc, instanța de judecată dispune aducerea lui forțată. Aducerea forțată a debitorului presupune aplicarea unor măsuri de constrângere contrare voinței persoanei și fac incidente normele constituționale referitoare la libertatea individuală din articolul 25 din Constituție.

Curtea a reținut că dispozițiile articolului 73 reprezintă premise ale restrângerii dreptului la libertate al debitorului. În această cauză, Curtea a reținut că aducerea forțată a debitorului în fața unui executor judecătoresc nu contribuie la realizarea scopului urmărit de procedura de executare.

Hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG