Linkuri accesibilitate

Aflat în greva foamei, Navalnîi este internat în dispensarul penitenciar


Opozantul rus Alexei Navalnîi, internat in dispensarul penitenciar cu „tuse puternică și febră” (colaj/ radio Europa Liberă).

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost mutat în dispensarul coloniei penitenciare în care își ispășește condamnarea la peste doi ani de închisoare, din cauza unei tuse puternice și a febrei, relatează Izvestia. Într-o postare pe Instagram, Navalnîi scria că un alt deținut a fost internat, fiind suspectat de tuberculoză.

Navalnîi se află într-una din cele mai dure colonii penitenciare din Rusia, situată la circa 100 de kilometri de Moscova și a scris că trei din grupa sa de 15 deținuți au fost deja internați, fiind suspectați de tuberculoză, boală care poate fi letală dar care a fost eradicată în țările dezvoltate.

În acest moment Navalnîi este în greva foamei, cerând condiții de detenție mai umane.

Navalnîi s-a mai plâns de dureri puternice de spate și în picior, acuzând totodată gardienii de un comportament inuman. Opozatul a respins categoric și relatările din presa de stat, care susțin că ar fi într-o închisoare confortabilă și i-a invitat pe jurnaliști să petreacă o noapte de detenție cu el și colegii săi, suspectați de tuberculoză.

La întoarcere din Germania, în ianuarie 2021, Navalnîi a fost imediat arestat, judecat și condamnat la doi ani și jumătate închisoare pentru încălcarea condițiilor unei condamnări mai vechi la închisoare cu suspendarea pedepsei. Opozantul fusese tratat în Germania timp de cinci luni, după ce fusese victima unei otrăviri cu agentul neurotoxic Noviciok în august 2020, în Rusia. Navalnîi acuză Kremlinul că ar fi în spatele acestei tentative, Moscova a respins până acum orice responsabilitate.

Arestarea lui Navalnîi a provocat un val de proteste în Rusia, cele mai mari din ultimii ani, prin răspândirea lor geografică.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG