Linkuri accesibilitate

Ala Tocarciuc (expert medical): „L-am pus în depozit și sâmbătă s-a spus că luni o să discutăm abia”


Republica Moldova a primit din România primul lot de vaccin anti-Covid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Republica Moldova a primit din România primul lot de vaccin anti-Covid

Până sâmbătă, 27 februarie, R. Moldova era singura țară europeană care nu începuse vaccinarea anti Covid-19. Sâmbătă au sosit primele vaccinuri din donația României, urmează cele obținute prin platforma COVAX. Distribuirea primelor doze începe luni. Urmează vaccinarea.

Europa Liberă a vorbit despre începutul campaniei de vaccinare anti-covid în R. Moldova cu Ala Tocarciuc, consultantă în domeniul medical, pe care am întrebat-o întâi de toate cum se explică că primul lot de vaccin donat de România este AstraZeneca, nu Moderna, nici Pfizer/BioNTech, așa cum au existat așteptări?

Interviul matinal cu Ala Tocarciuc despre începerea vaccinării anti Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:45 0:00
Link direct

Ala Tocarciuc: „Au fost mai multe bariere tehnice, probabil, pentru Pfizer-BioNTech și Moderna. Ca să fiu mai explicită, o să încerc să explic pe scurt care sunt cerințele tehnice ca un produs de tehnologie de ultimă generație să ajungă într-o țară. Pe lângă contractele comerciale și condițiile care sunt obligatorii și se semnează între părți, mai este și așa o chestie - se semnează un contract tehnic de calitate și în acest contract tehnic de calitate se specifică responsabilitățile părților pentru a asigura calitatea produsului până la consumatorul final, adică toți partenerii sau actorii care sunt implicați în acest drum pe care îl parcurge un vaccin de la uzina de producere până la consumatorul final sunt obligați să respecte niște reguli, și nu doar să le respecte, ci să aibă niște procese bine documentate și aceste procese să fie validate și cumva confirmate. Deci, în orice moment să fie posibil de confirmat că totul a fost respectat. Cred că problema cea mare a fost aici, în posibilitățile noastre de a confirma lanțul logistic sau lanțul de frig și condițiile lui până la consumatorul final.”

Europa Liberă: Dna Maia Sandu într-o emisiune recentă zicea că negocierile cu producătorii merg foarte dificil. Dumneaei zicea că, inclusiv din cauza neîncrederii față de sistemul de justiție din Republica Moldova, iar oponenții politici au luat cumva în râs această explicație a președintei. Dvs. cum priviți o astfel de explicație? Da, e valabilă?

Ala Tocarciuc: „Teoretic, dacă în contractul cu producătorul este specificat că disputele judiciare și dreptul aplicabil va fi cel moldovenesc, adică organele de justiție moldovenești vor judeca, atunci e aplicabil, dar dacă în contract este specificat că orice dispută legală se va discuta la Curtea de la Londra, de exemplu, și dreptul aplicabil va fi cel englez sau la Curtea de la București și dreptul aplicabil va fi cel românesc, atunci nu e aplicabil.”

Europa Liberă: Dar care e problema? De ce s-ar teme producătorii sau ar privi cu reținere o țară ca Republica Moldova, unde e limpede că justiția nu funcționează cum trebuie? De ce s-ar teme, că în caz de un proces judiciar nu vor reuși să obțină un verdict corect sau care e problema?

Ala Tocarciuc:

Problema cea mai mare în Republica Moldova este asigurarea calității de la frontieră și până la consumatorul final.

„Noi nu avem în genere legislație în baza căreia un pacient ar putea să meargă în instanță împotriva unei companii biotehnologice. Aici este vorba de alte riscuri, riscurile reputaționale, adică riscurile de imagine ale companiei internaționale. Companiile producătoare sunt listate, înainte de toate, la burse în Marea Britanie și în Statele Unite și ele funcționează după niște reguli, reguli clare, inclusiv regulile care asigură calitatea produsului și problema cea mai mare în Republica Moldova este asigurarea calității de la frontieră și până la consumatorul final. Și cred că aici noi nu am putut demonstra că suntem capabili să asigurăm și de asta nu le avem.”

Europa Liberă: Și deci, producătorii nu prea vor să se lege cu astfel de țări?

Ala Tocarciuc: „Da, nu vor să riște, deși ați văzut că în Ghana au livrat și eu cred că și la noi sunt soluții alternative. Deci sunt operatori de logistică internaționali care sunt validați deja la condițiile 4PL care sunt cerute de producătorii de vaccinuri și dacă noi am fi contractat un astfel de operator ca să deservească acest vaccin, tot lanțul până la consumator, atunci nu ar fi fost nicio problemă, ar fi venit atât Pfizer, cât și Moderna.”

Europa Liberă: Și noi de ce n-am fi făcut-o, implică costuri sau de ce?

Ala Tocarciuc: „Implică niște costuri, dar nu cred că sunt mai mari decât noi oricum o să le avem la distribuirea acestui vaccin prin republică. Probabil că nimeni nu s-a gândit că acest proces va trebui deservit de către un agent calificat.”

Europa Liberă: Haideți acum să ne uităm mai atent la AstaZeneca. Ce ne puteți spune despre acest vaccin? E mai rău decât altele?

Ala Tocarciuc: „Nu putem spune că un vaccin este mai bun sau mai rău. Toate vaccinurile care sunt la acest moment aprobate au fost aprobate după două criterii: 1. Eficiența și 2. Inofensivitatea. De aceea nu putem spune că unul este mai bun sau altul este mai rău, sunt vaccinuri fabricate după tehnologii diferite, cu un grad de eficiență diferit, dar toate previn îmbolnăvirea și, respectiv, vaccinul AstraZeneca tot ne protejează de boală. Specific că la vaccinul AstraZeneca nu-i mai mult de 1% numărul de efecte adverse, chiar și în țările în care au avut loc explozii mediatice era 1,49%, ceea ce e foarte puțin ca și efecte adverse manifestate. De asta eu cred că trebuie să alocăm mai mult spațiu pentru informație corectă, veridică, din viața reală, de la oamenii care deja s-au vaccinat și asta o să ajute.”

Europa Liberă: Există, în spațiul politic mai mult, o întreagă dispută legată de decizia Agenției Medicamentului de a înregistra Sputnik V, chiar dacă nu este, deocamdată, acest vaccin recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății, figurează doar pe o listă acolo de urgență. Dvs. cum priviți la această dispută? Agenția Medicamentului a făcut bine că l-a înregistrat sau se putea să mai aștepte?

Ala Tocarciuc: „Vreau să zic, în primul rând, că Agenția Medicamentului a făcut doar procedurile de recunoaștere, nu a făcut procedurile de examinare a dosarelor și procedurile de înregistrare. Pentru vaccinul Sputnik, din ceea ce am înțeles eu, a fost eliberată o autorizație condițională de utilizare pe parcursul anului. În genere, în condițiile insuficienței vaccinului, eu zic că această autorizație condițională dă o șansă acelor oameni din țara noastră care cred în acest vaccin și le dă o șansă să se vaccineze, chiar și din cont propriu, ca element comercial, adică să fie vândut acest vaccin, le dă o șansă, pentru că din donații sau de la stat deocamdată nu sunt foarte multe opțiuni pentru oamenii care vor să se vaccineze. Eu privesc pozitiv, dar desigur că politicienii folosesc această situație în favoarea sau în defavoarea lor și asta nu este ceva nou la noi în țară. De la bun început acest coronavirus a fost cumva folosit ca și instrument de PR de către mulți politicieni.”

Europa Liberă: Dar prin faptul că autoritățile mai întâi au zis că nu-l vor înregistra decât atunci când va fi recunoscut internațional, iar după asta nu s-au ținut de cuvânt, poate prin asta au adus o notă de derută, pentru că am auzit oficiali de la Ministerul Sănătății zicând de mai multe ori că au să se uite la acest vaccin în momentul în care OMS-ul îl va recunoaște?

Ala Tocarciuc: „Înțelegeți, aici sunt mesaje controversate și influențate politic? Uitați-vă ce se întâmplă în jurul nostru – în aceeași Ucraină se vaccinează acum cu un vaccin AstraZeneca produs în India, care este un generic și nu este în genere înregistrat și tot nu este omologat de OMS, dar ei au adus 500.000 de doze și se vaccinează. Ucraina deja a semnat un contract cu o companie din Statele Unite, Novavax, pentru 15 milioane de doze de vaccin, care este de asemenea un vaccin care nu este omologat încă de OMS. Plus la asta, dacă privim la Turcia, a început vaccinarea cu un vaccin chinezesc de la Sinopharm, care la fel încă nu este omologat de OMS. Deci, cazuri sau practici de a admite spre vaccinare în țară produse care nu au trecut procedurile centralizate, adică omologarea la OMS, Agenția Europeană pentru Medicamente sau Agenția Americană, dar au trecut anumite proceduri naționale în mai multe țări sunt, deci noi nu suntem pionieri în autorizarea condițională a unui vaccin care încă nu este omologat de către OMS.”

Europa Liberă: Deci nu e condamnabilă această decizie a agenției, înțeleg de la Dvs.? Dar cum bănuiți Dvs., pentru că agenția nu prea a dat nici ea explicații, dar a putut verifica acest vaccin, pentru că ceva mai devreme președinta Maia Sandu zicea că noi nu avem capacități de a-l verifica?

Ala Tocarciuc: „Și eu exact așa am spus acum trei săptămâni, că noi nu prea avem capacități tehnice să verificăm produse tehnologice de ultimă generație. Noi nu putem descifra un genom de virus, ca să vedem ce mutații sau ce tulpini avem, dar cu atât mai mult să certificăm calitativ un vaccin. Presupun că s-a mers pe recunoașterea cercetărilor sau testărilor făcute în alte țări, există o asemenea metodă.”

Europa Liberă: Și riscul e mare să cumpărăm o pisică în sac sau nu am putea spune în cazul acesta?

Ala Tocarciuc: „Cred că nu. Asta e părerea mea ca specialist.”

Europa Liberă: De ce? Pentru că a apărut în acea revistă prestigioasă și a arătat că eficiența e de peste 90 la sută sau de ce?

Ala Tocarciuc: „Pentru că, iarăși din ce am văzut eu pe site-ul OMS-ului și pe site-ul Agenției Europene, deci, ei examinează dosarele și eu nu am văzut acolo obiecții critice, acolo scrie că au fost solicitate niște informații suplimentare, dar nu scrie nimic despre faptul că ar avea obiecții critice referitoare la datele prezentate.”

Europa Liberă: Pentru Dvs. asta e o dovadă că e OK?

Ala Tocarciuc: „Da, că datele care au fost prezentate sunt credibile.”

Europa Liberă: Am înțeles cu asta. Ați spus la un moment dat într-un comentariu când s-a aflat că abia de luni autoritățile vor începe repartizarea vaccinului, ați lăsat de înțeles că v-ați fi așteptat să fi început imediat ce a venit vaccinul. E chiar atât de principial?

Ala Tocarciuc: „Înțelegeți? Atât de mult oamenii au așteptat acest vaccin, România a făcut un efort sâmbătă, ei tot puteau să aștepte până luni, dar ei au înțeles că acest vaccin e urgent și l-au adus sâmbătă și noi aici, fiind o țară foarte mică, am fi putut să organizăm vaccinarea tot sâmbătă, deci să nu pierdem nicio zi, pentru că în fiecare zi sunt cel puțin 1.500 de bolnavi și dintre ei 60, 70, 80 de oameni sunt medici din prima linie.

Noi l-am pus în depozit și sâmbătă s-a spus că luni o să discutăm abia.

Și eu zic că astfel demonstrarea angajamentului nostru că, da, noi vrem foarte mult să vaccinăm, noi am așteptat cu nerăbdare acest vaccin și suntem foarte bucuroși că el a venit și începem vaccinarea imediat, pentru că ne facem griji de viețile oamenilor, dar noi l-am pus în depozit și sâmbătă s-a spus că luni o să discutăm abia. Acesta a fost mesajul că o să discutăm când și cui va fi făcută prima doză și cum vom începe, duminică a venit alt mesaj, că săptămâna viitoare, adică nici nu luni, poate nici nu marți, dar săptămâna viitoare se va începe vaccinarea. Deci este un semn că noi nu suntem pregătiți sau nu conștientizăm cu adevărat seriozitatea situației, sau nu cunoaștem ce se întâmplă în spitalele raionale. Aici ceva este neclar.”

Europa Liberă: Ce-i asta, totuși, mai exact? Ar putea fi un fel de nepăsare sau poate chiar sabotarea eforturilor de a aduce cât mai urgent vaccinul în țară?

Ala Tocarciuc: „E un fel de neglijență, după părerea mea, pentru că e greu să zici sabotare. Nici nu pot să-mi închipui ca atunci când e vorba de viața unui om să te gândești la sabotare, un fel de neglijență cred că e.”

Europa Liberă: Ce așteptări aveți Dvs. odată cu începutul vaccinării? Ce vă așteptați să se întâmple, pentru că cifrele au fost foarte mari în ultima vreme și s-au luat restricții despre care oamenii deja credeau că n-o să se mai meargă la ele – se închid teatrele, școlile toate trec online etc.?

Ala Tocarciuc: „Eu am citit hotărârea Comisiei naționale excepționale în sănătate publică, în preambul sunt niște cifre foarte, foarte îngrijorătoare. Pe lângă faptul că a crescut numărul de îmbolnăviri, rata de cazuri grave este de 10%, deci în fiecare zi din 1.500 de bolnavi, 150 sunt cazuri grave.”

Europa Liberă: De unde s-au luat?

Ala Tocarciuc: „Probabil că tulpinile sunt mai agresive sau oamenii se adresează mai târziu, greu de spus de unde s-au luat, dar în fiecare zi adăugăm câte 150 de cazuri grave, dacă avem 1.500 de cazuri noi. Asta e foarte mult, pentru că un caz grav stă în spital mai mult de 10 zile câteodată și imaginați-vă că numărul acesta crește cumulativ, deci numărul de oameni în spitale va crește cumulativ, mulți din acești oameni desigur că nu vor ieși din spitale și numărul de decese va crește. Și cred că măsurile care s-au luat sunt un fel de semi-măsuri, deci singura speranță să micșorăm numărul de îmbolnăviri este vaccinarea, dar noi începem vaccinarea între cadrele medicale, deci dacă noi avem acum, să zicem, 80 de cadre medicale în fiecare zi de noi îmbolnăviri, respectiv noi o să începem să micșorăm numărul de îmbolnăviri între cadrele medicale, dar în rândurile populației generale numărul nu se va micșora până n-o să începem și vaccinarea populației generale.

De asta, oamenii trebuie să fie foarte vigilenți, pentru că noi mergem pe o creștere zilnică de cazuri, avem o capacitate limitată de testare, deci noi n-o să putem să-i testăm pe toți, dar cei gravi oricum vor ajunge tot la spital, testați sau netestați, ei vor ajunge în spitale, pentru că au să fie foarte gravi și au să fie mulți. Și noi aici trebuie să ne mobilizăm, a venit vaccinul, începem din prima zi, în Elveția vin 100 de mii de doze într-o zi, ei au 500 de mii de oameni înscriși și ei într-o zi le fac, ca să înțelegeți, nu pierd nicio zi, pentru că orice zi pierdută - asta-i întârziere de acumulare a imunității.

Dacă se făcea vaccinul ieri, deja peste o săptămână sau peste 10 zile persoana care își făcea vaccinul ieri avea să fie protejată, dacă o să-l facă sâmbăta viitoare, încă 10 zile, asta înseamnă că deja-s două săptămâni întârziere.”

Europa Liberă: Să formulăm un îndemn. Dacă ar fi să vă adresați autorităților, ce le-ați spune?

Să înceapă vaccinarea cât mai repede, să nu pierdem nicio doză de vaccin.

Ala Tocarciuc: „Autorităților cred că le-aș spune că ar fi bine să se mobilizeze și să activeze toate instrumentele posibile și imposibile din toate domeniile, nu doar din domeniul de sănătate ca să înceapă vaccinarea cât mai repede, s-o facă calitativ, să nu pierdem nicio doză de vaccin și să fim siguri că fiecare doză de vaccin a fost dusă până la consumator în condițiile corecte și va fi eficientă, deci să nu pierdem inclusiv din calitate.”

Europa Liberă: Și la primele rezultate când vă așteptați?

Ala Tocarciuc: „Dacă o să înceapă să vaccineze săptămâna aceasta, cam peste 10-14 zile, primele persoane vaccinate vor avea anticorpi și spre sfârșitul lunii martie o să putem spune că un anumit număr de oameni avem deja protejați.”

XS
SM
MD
LG