Linkuri accesibilitate

Alegeri generale în Georgia: partidul de guvernământ rămâne la putere (exit-poll)


Georgia: Oligarhul Bidzina Ivanishvili, liderul partidului de guvernământ „Visul georgian” votează în alegerile generale, Tbilisi, 31 octombrie 2020.

În Georgia au avut loc alegeri parlamentare, care potrivit celor patru sondaje efectuate la ieșirea de la urne (exit-poll) au fost câștigate de partidul de guvernământ „Visul georgian” cu peste 40% din voturi - noul barem minim de reprezentare pentru a forma un guvern singur.

Alianța partidelor de opoziție, conduse de Mișcarea Națională Unită a fostului președinte Mihail Saakașvili nu se recunoaște înfrântă, susținând că are mai multe voturi și astfel, dreptul de forma guvernul.

Alegerile de sâmbătă au fost primul test al noilor amendamente la legea electorală. Sistemul rămâne unul mixt, dar ponderea listelor a crescut: acum, 120 de deputați (față de 77) vor fi aleși pe liste și numai 30 în circumscripții individuale, pentru parlamentul cu 150 de locuri. În cursă sunt 66 de partide și 490 de candidați pentru circumscripțiile directe.

Este de așteptat că în noul parlament vor intra mult mai multe partide, pentru că limita pentru a câștiga un loc este de numai 1% din voturi.

O nouă schimbare este și că un partid trebuie să câștige minim 40% din voturi pentru a forma singur guvernul, orice rezultat sub acest barem, cere formarea unei coaliții.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG