Linkuri accesibilitate

„Alegeri locale în două tururi simultan cu anticipate egal înfrângere” (Traian Băsescu / News.ro)


„Noua inchiziţie a Corectitudinii Politice” (Al.Lăzescu / Ziarul de Iași)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct



Un editorial cu bătaie lungă apare în Ziarul de Iași, sub semnătura lui Alexandru Lăzescu. Autorul pornește de la recenta dispariție a filozofului și scriitorului britanic Roger Scruton, pentru a aminti ce „represalii” a suportat acesta în ultimii ani de pe urma convingerilor sale conservatoare. Trebuie amintit - și o face Anne Applebaum într-o postare comemorativă pe Twitter - că Roger Scruton „a sprijinit activ mişcările disidente din Polonia, Cehoslovacia şi Ungaria, cu bani şi cărţi.

A trecut peste graniţă texte samizdat şi a ţinut şi conferinţe clandestine în spaţiul comunist. „Am fost unul dintre studenţii curieri care s-au implicat în acest demers derulat în spatele Cortinei de Fier”, a scris Anne Applebaum. În ultimul an, povestește Lăzescu, Scruton a fost demis de la conducerea unei comisii de consilieri ai guvernului, la numai trei zile după ce un jurnalist de stânga l-a acuzat de „rasism” şi „homofobie”.

Publicația a revenit și și-a cerut scuze, dar după trei luni...


Publicația a revenit și și-a cerut scuze, dar după trei luni! Jurnalistul însă nu a pățit nimic. Alexandru Lăzescu leagă aceste anomalii de îngroșarea la extremă a stângii politice, în special în mediile universitare, tributare modelelor instituite de Școala de la Frankfurt. Chiar regizorul român Andrei Șerban a fost demis de la catedra pe care o ocupa la Universitatea Columbia din New York după ce a refuzat să accepte teste de „puritate ideologică”.

„Noua inchiziţie a Corectitudinii Politice, scrie Lăzescu, a ajuns să decidă în multe situaţii cine are şi cine nu are voie să fie invitat la conferinţe, cine poate fi acceptat la stagii universitare sau să ocupe poziţii în universităţi şi cine nu, ce subiecte sunt «conforme» şi care sunt cele ce trebuie rejectate”. România nu este încă serios afectată, dar, odată cu ridicarea unei noi generații de tineri care vor intra în contact cu mediile universitare occidentale, „ideile de acolo vor fi transferate treptat şi aici şi vor căpăta şi tracţiune politică”.


Guvernul de la București a depus la Parlament documentul de asumare a răspunderii pentru alegeri locale în două tururi. Presa și politicienii din opoziție discută cu scepticism potențialul de reușită al acestei măsuri extreme. Pentru Ion Cristoiu, de la Evenimentul zilei, e simplu: dacă președintele Iohannis vrea să fie anticipate, vor fi – ceea ce înseamnă că moțiunea de cenzură eventual introdusă de social-democrați va trece. Dacă nu – nu, iar asta va însemna alegeri locale în două tururi, adică un dezastru pentru Partidul Social-Democrat. O moțiune nu are cum să treacă fără „un sprijin discret dat PSD-UDMR de liberali sau de Servicii, care pot pune la lucru câțiva acoperiți din Parlament”, susține Cristoiu.


Europarlamentarul Traian Băsescu, fondator al Partidului Mișcarea Populară, i-a sfătuit pe liberali ca pe niște aliați, iar News.ro difuzează declarația televizată: pe scurt, alegeri locale în două tururi simultan cu anticipate egal înfrângere. PSD va obține, crede Băsescu, un scor mult mai mare decât se crede. „Liberalii trebuie să știe că mașinăria de partid a PSD-ului este mai puternică decât cea pe care au moștenit-o de la PDL. PDL-ul avea a doua mare mașinărie de campanie, dar toți știam că PSD-ul are o mașinărie mai tare, mai eficientă decât a noastră”. Potrivit lui Băsescu, PNL trebuia să-i fi lăsat pe pesediști să-și încheie mandatul, numai așa ar fi dus până la capăt declinul evident în care se instalaseră.

XS
SM
MD
LG