Linkuri accesibilitate

Candidații pro-Beijing au câștigat alegerile legislative din Hong Kong 


Mai multe țări occidentale au condamnat alegerile legislative din 19 decembrie în Hong Kong organizate în premieră în baza unei legislații electorale noi, care a permis participarea la scrutin numai candidaților „patrioți” loiali Chinei. Într-o declarație comună a Statelor Unite, Canadei, Marii, Britanii, Australiei și Noii Zeelande se spune că noile reguli impuse de Beijing care au impus restricții de participare și au redus numărul de legislatori aleși prin vot direct au „eliminat” opoziția din competiție.

Reacția survine după anunțul că aproape toți candidații pro-Beijing sunt pe cale să câștige în competiția cu cei câțiva moderați și independenți cărora li s-a permis să candideze. Prezența la vot a fost de numai 30,2%, cea mai scăzută de când Marea Britanie a retrocedat Hong Kong-ul Chinei, în 1997. Reforma electorală a fost introdusă de Beijing după ani de proteste pro-democrație în Hong Kong, orașul căruia i s-a promis autonomie odată cu revenirea în componența Chinei.

Lidera din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat într-o conferință de presă pe 20 decembrie că este „mulțumită” de alegeri, în ciuda prezenței scăzute la vot. „Nu putem copia întocmai așa-numitul sistem democratic sau regulile țărilor occidentale”, a spus Lam, afirmând că noua legislație îndepărtează elementele „anti-China”, restabilind calmul politic în Hong Kong.

Activistul pentru democrație, Sunny Cheung, care s-a mutat în Statele Unite pentru a scăpa de urmărire penală în temeiul unei noi legi de securitate, a declarat că cea mai mare parte din Hong Kong a „boicotat în mod conștient alegerile pentru a-și exprima nemulțumirea” în fața lumii întregi.

XS
SM
MD
LG