Linkuri accesibilitate

Alegerile de la Chișinău și „fărâmițarea dreptei politice în faţa unor socialişti bine organizaţi” (Grupul 45North/Adevărul)


Revista presei de la București.

Blogurile Adevărul inserează astăzi și analiza atribuită grupului 45North, care se ocupă de perspectivele celui de-al doilea tur al alegerilor locale din Republica Moldova. Accentul cade în mod firesc pe alegerile de primar general al capitalei. Dacă în primul tur procentele obținute de primii doi clasați, Ion Ceban (socialist) și Andrei Năstase (blocul ACUM) au fost egale cu cele obținute în vara anului trecut, la scrutinul anulat, turul al doilea nu-i mai asigură lui Năstase o victorie sigură. Motivul este că lipsesc candidații cu bazin electoral mai important care să treacă alături de el. Principala amenințare este, se spune în acest text, „fărâmițarea dreptei politice în faţa unor socialişti bine organizaţi din punct de vedere al campaniei electorale”; „ar fi de-a dreptul stupid să asistăm la canibalizarea dreptei proeuropene şi cedarea capitalei în faţa unui partid politic care este susţinut de la Moscova. Un astfel de scenariu trebuie oprit cu orice preţ politic de către liderii unionişti şi/sau pro-europeni, inclusiv, sau în primul rând, de Andrei Năstase”. „Pe lângă impactul politic intern, (pierderea Chișinăului de către proeuropeni) ar avea o imensă valoare simbolică şi ar fi un semnal că progresele mai mici sau mai mari ale Republicii Moldova spre destinul european nu doar că pot fi reversibile, dar că acest lucru a început deja”.

Pe 10 noiembrie va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România. Mircea Marian, de la revista Newsweek, observă că „în ciuda atribuțiilor președintelui, candidații se feresc să iasă din zona de confort a dezbaterilor de politică internă. Teme importante, cum sunt securitatea națională a României sau principalele linii directoare în politica externă a țării, lipsesc din păcate de pe agenda publică în campania prezidențială”. Candidații le pomenesc în treacăt, fără să insiste pe soluții. În această campanie electorală, „agenda publică a fost acaparată de tema instalării noului guvern”. Iulian Fota, consultat de Mircea Marian, le reproșează candidaților că nu fac o adevărată radiografie a situației României în context internațional, că nu folosesc atributul „periculos” în caracterizarea acestui context și că nu se referă deloc la Rusia. Singurul cu bilă albă în această analiză, legat de politica externă, este președintele Klaus Iohannis, dar chiar și el s-ar face vinovat de prea puțină preocupare față de Republica Moldova.

Ovidiu Șimonca comentează și el campania electorală, în Observator cultural. O găsește „ciudată”, întrucât se vorbește aproape numai de înlocuirea guvernului Dăncilă. E clar că președintele Klaus Iohannis a câștigat detașat în primul tur, dar Ovidiu Șimonca socotește că la liberali există exagerată încredere într-o victorie și în turul al doilea. „ Alegerea preşedintelui României – trebuie să o spunem răspicat – nu este decisă. Va conta (…) dacă trece noul guvern. Un vot în favoarea guvernului Orban va fi un atu important pentru preşedintele Iohannis, care poate să insiste pe acest succes: înlăturarea PSD de la guvernare, o misiune încheiată”. Până la urmă, demonstrația autorului nu merge către vreun risc de a pierde alegerile, dar președintele în funcție va trebui să răspundă așteptărilor electoratului care dorește, consideră Șimonca, un președinte „empatic”. „Un candidat care va fi om – şi nu robot, doar cu ochii în telefon să caute răspunsuri – va câştiga”.

XS
SM
MD
LG