Linkuri accesibilitate

„Alegerile pentru primăria Bucureștiului sunt cruciale și pentru PSD” (Victor Pițigoi / Ziare.com)


Nu e clar dacă vor fi sau nu alegeri anticipate. Pe de o parte, vicepremierul liberal în exercițiu Raluca Turcan, sugerează că ele ar putea avea loc chiar cu o lună mai devreme decât localele. Pe de altă parte, presa remarcă reticența premierului Ludovic Orban de a trimite la Monitorul Oficial ordonanța de urgență privind anticipatele.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

„Şi-a dat seama premierul de riscurile că această OUG să nu treacă de controlul de constituţionalitate al CCR?”, se întreabă Ștefan Vlaston în textul apărut pe blogurile Adevărul. El susține că sunt două motive de ezitare: pe de o parte, mai nou, PSD nu mai e dornic de anticipate, pentru că ele pot fi decuplate de locale, pentru că le convine mai degrabă un guvern liberal până la toamnă, care să aibă atribuții minimale și să-și rupă gâtul cu promisiunile făcute de guvernul PSD (pensii majorate, alocații dublate); pentru că pierd salarii și pensii de parlamentari, dar mai ales pentru că parchetele investighează deja ce au găsit noii miniștri prin birourile de la Palatul Victoria. E greu să faci campanie electorală sub asediul justiției, scrie Vlaston. Ludovic Orban pare să se teamă și de ceea ce au pus în acea ordonanță: că se poate vota în orice circumscripție te-ai afla, din listele de acolo. Păi cum știi cine sunt viitorii parlamentari din zona unde te-ai nimerit? Mai e și reducerea perioadei de campanie, de la 90 la 60 de zile, și faptul că țara va fi fără parlament trei luni de zile. Colac peste pupăză, Avocatul poporului a reclamat deja ordonanța la Curtea Constituțională.

Colac peste pupăză, Avocatul poporului a reclamat deja ordonanța la CC...

Vladimir-Adrian Costea, invitat să comenteze pe site-ul Știripesurse.ro, merge mai departe pe ideea că vor fi alegeri anticipate, dar crede că victoria liberalilor e îndoielnică. Mai precis, pe aceștia îi așteaptă cel mult o guvernare în coaliție cu USR sau cu UDMR și e de așteptat ca cele două formațiuni să nu se mulțumească cu statutul de anexă pe care l-a avut ALDE pe lângă PSD. Ce va urma, Vladimir-Adrian Costea crede că PSD va aștepta cuminte ruptura dintre PNL și USR și întoarcerea liberalilor către vechii lor parteneri din Uniunea Social-Liberală.

Pe site-ul Ziare.com, Victor Pițigoi insistă că alegerile pentru primăria Bucureștiului sunt cruciale și pentru PSD. Deocamdată, avantajul e la PSD, unde Gabriela Firea nu are contracandidat din propriul partid, în timp ce pe partea dreaptă a eșichierului politic sunt cel puțin trei candidați posibili și un mare partid – PNL-ul – care nu are unul, dar nici nu-i dorește pe ai celorlalte partide de dreapta. Recent, Ludovic Orban pare să încerce să scoată din mânecă o candidatură, consideră Victor Pițigoi, fără șanse: actualul ministru al muncii, Violeta Alexandru.

Un ministru absolut onorabil, dar fără notorietate, ceea ce, uitându-ne în calendar, e un handicap major. „Sondaje făcute luna trecută arată că eventualul candidat comun al dreptei ar câștiga cu 54%, în timp ce Gabriela Firea n-ar depăși 33%”, scrie comentatorul de la Ziare.com, pentru care tabloul e limpede: „Dacă liberalii vor ști să-și învingă orgoliile, susținând un candidat „străin”, vor dovedi că sunt interesați de bunul mers al cetății, de asanarea mizeriilor în care a fost târât până acum Bucureștiul, de trafic, de mediu, de urbanism, de tot ce n-a interesat-o pe Gabriela Firea”.

XS
SM
MD
LG