Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi a publicat prima sa fotografie de când s-a îmbolnăvit în urma otrăvirii cu gaz neurotoxic Noviciok


Politicianul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, a publicat pe Instagram prima sa fotografie de când s-a îmbolnăvit, luna trecută, în urma otrăvirii cu gaz neurotoxic Noviciok. Este înfățișat într-un pat de spital înconjurat de soție și cei doi copii, iar în comentariu care însoțește fotografia, Navalnîi scrie că poate respira din nou fără a fi asistat.

„Încă nu pot face singur aproape nimic, dar, ieri, am putut să respir singur toată ziua (...). Este un proces minunat, pe care mulți îl subestimează. Vi-l recomand”, a scris opozantul rus din spitalul Charite din Berlin. El a fost internat în Germania după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion pe o rută internă din Rusia, pe 20 august. Pe 7 septembrie, doctorii l-au scos din comă indusă.

Autoritățile germane au ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un gaz cu destinație militară elaborat în perioada sovietică. Luni, Germania a spus că această concluzie a fost confirmată și de două laboratoare din Franța și Suedia. Navalnîi a spus procurorilor germani că, după refacere, vrea să revină în Rusia.

Moscova a spus că autoritățile ruse nu au fost implicate în otrăvirea opozantului, afirmând că acestuia i se putea face rău din cauza unor droguri sau a nivelului scăzut de zahăr în sânge. Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat că Rusia vrea să elucideze cazul, dar a pus din nou la îndoială versiunea folosirii gazului Noviciok.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG