Linkuri accesibilitate

Alexandr Lukașenka spune că nu intenționează să ceară asistență financiară de la Rusia


Președintele belarus Alexandr Lukaşenka. 12 februarie 2021

Președintele de la Minsk, Alexandr Lukașenka, spune că nu intenționează să ceară asistență financiară de la Rusia pe 22 februarie, atunci când va purta discuții cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Secretarul de presă al președinției ruse, Dmitri Peskov, a confirmat, astăzi întâlnirea celor doi lideri, afirmând că așteaptă o discuție „destul de extinsă” pe probleme importante - de la relații bilaterale la cel internaționale.

„Așa cum se întâmplă în mod obișnuit în Rusia, unii [oameni] ar putea analiza agenda și să [spună] că Lukașenka este pe cale să ceară 3 miliarde de dolari [din Rusia]. Nu, nu călătoresc acolo pentru a cere ceva”, a spus Lukașenka, adăugând că nu există probleme nerezolvate între cele două țări.

În ultimii ani, Rusia exercitat presiuni asupra Minskului prin creșterea prețurilor la energie pentru a-l convinge pe liderul de la Minsk să finalizeze acordul de formare a unui stat comun, acord care datează de 20 de ani. Până în vara anului trecut, Lukașenka- aflat la putere de 26 de ani - și-a menținut poziţia spunând public că națiunea sa este gata să lupte pentru independența ei prin toate mijloacele posibile.

Cu toate acestea, situația s-a schimbat după ce Rusia l-a susținut activ pe Lukașenka, în timpul masivelor proteste post-electorale care au scos în stradă zeci de mii de oameni aproape zilnic pentru a cere demisia lui Lukașenka, spunând că ultimele alegeri, din august 2020, au fost falsificate și că ele au fost de fapt câştigate de lidera opoziţiei Svetlana Țihanovskaia.

În septembrie anul trecut, pe fundalul acestui mare val de proteste, Lukașenka a ajuns la un acord cu Putin cu privire la un împrumut de 1,5 miliarde de dolari, pentru a salva economia țării.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG