Linkuri accesibilitate

Alexei Navanîi vrea să se întoarcă în Rusia (NYT)


Alexei Navalnîi, opozantul rus, înaintea unui apariții într-un tribunal din Moscova, 22 august 2019

Alexei Navalnîi, lider al opoziție ruse care în august au fost victima unui tentative de otrăvire, a vorbit cu un procuror german despre situația sa – după ce a fost scos din coma indusă medical - și a spus că intenționează să se întoarcă în Rusia, a relatat oficialul german, care a ținut să-și păstreze anonimatul. Navalnîi este tratat la spitalul Charite din Berlin și nu se știa dacă-și va reveni după tentativa de otrăvire dar oficialul german a declarat că este „conștient de ce s-a întâmplat, știe unde este este”, relatează cotidianul NYT.

Luni, două laboratoare independente din Franța și Suedia au confirmat concluziile medicilor germani că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, subsanță clasificată internațional drept armă chimică.

Atentatul a avut loc pe 20 august, când Navalnîi se întorcea din Siberia la Moscova. I s-a făcut rău în avion și a fost internat de urgență, în comă, la spitalul din Omsk dar două zile mai târziu, la insistențele familiei și apropiaților, a fost transferat în Germania, la spitalul Charite din Berlin.

„Trei laboratoare independente au confirmat acum otrăvirea cu Noviciok și cerem Rusiei din nou să explice ce s-a întâmplat” declara luni purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. Moscova respinge orice amestec, invocând faptul că doctorii de la Omsk care l-au tratat inițial pe Navalnîi nu au găsit nici o urmă de otravă.

Procurorul german care a vorbit luni cu Navanlnîi a declarat că acesta refuză să coopereze cu procuratura rusă într-o eventuală anchetă dar că vrea să se întoarcă acasă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG