Linkuri accesibilitate

Ambasadorii UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a evalua acordul comercial post-Brexit


Imagine generică

Ambasadorii Uniunii Europene se întâlnesc vineri la Bruxelles pentru a evalua acordul comercial post-Brexit încheiat cu Marea Britanie, a anunțat un purtător de cuvânt al președinției prin rotație a Uniunii, deținută actualmente de Germania.

După anunțarea acordului, statele membre în Uniunea Europeană și-au exprimat sprijinul, și se așteaptă să ratifice acordul în parlamentele lor, o condiție pentru ca acesta să devină viabil din punct de vedere legal.

Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene urmează să-i pună la curent pe ambasadori cu privire la negocierile cu Marea Britanie, care a ieșit din blocul pan-european în 31 ianuarie, dar rămâne în piața unică fără tarife și în uniunea vamală până la sfârșitul anului.

Parlamentele celor 27, cel britanic, dar și parlamentul european ar avea de acum, în mod teoretic, exact șase zile, până pe 31 decembrie pentru a ratifica definitiv tratatul. Cum asta este imposibil într-un timp atât de scurt, acordul va intra provizoriu în vigoare pe 1 ianuarie, urmând a fi ratificat retroactiv de toate parlamentele, inclusiv cel european, cât mai devreme la începutul anului viitor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG