Linkuri accesibilitate

Ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, s-a întâlnit la Washington cu omologul său rus


Ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, s-a întâlnit la Washington cu omologul său rus Anatoly Antonov. „Părțile au făcut schimb de opinii cu privire la starea actuală și dezvoltarea potențială a relațiilor ruso-americane”, scrie ambasada Rusiei într-o declarație.

John Sullivan, care a deținut mandatul în două administrații anterioare și este un aliat apropiat al secretarului de stat Mike Pompeo, a fost confirmat de Senat pe 12 decembrie și a depus jurământul pe 23 decembrie.

Sullivan, în calitate de secretar de stat adjunct în administrația președintelui Donald Trump, a fost implicat în politica Statelor Unite cu privire la Rusia, a avut în iulie convorbiri legate de combaterea terorismului cu Moscova și a fost implicat în repornirea negocierilor privind o gamă largă de probleme de securitate.

De asemenea, el a ocupat pentru scurt timp funcția de secretar de stat după demisia lui Rex Tillerson în primăvara anului 2018. Ambasadorul Sullivan îi succede lui Jon Huntsman Jr., care și-a dat demisia în luna august.

În timpul audierii sale de confirmare din decembrie, Sullivan a spus că „relația noastră cu Rusia a ajuns într-o situație de după Războiul Rece” și a enumerat o serie de exemple de „acțiuni maligne ale Rusiei” care au încordat relațiile.

Dintre acestea, el a numit „încercarea de a interveni în alegerile americane și ale aliaților noștri, încălcarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei și Georgiei, încercarea de a asasina oameni în străinătate, încălcarea Tratatului privind forțele armate convenționale (Tratatul INF) și a drepturilor fundamentale ale omului ale poporului său”.

Cu toate acestea, a adăugat el, "nevoia de relații principiale cu Rusia este la fel de importantă pentru interesul nostru național ca oricând".

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a descris pe Sullivan drept „un diplomat extrem de profesionist și cu experiență”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG