Linkuri accesibilitate

Ambasadorul SUA în România și-a încheiat mandatul


Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, și-a încheiat mandatul în România, după puțin peste un an (și-a prezentat scrisoarea de acreditare în decembrie 2019). Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe, fără nicio altă explicație.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 11 ianuarie 2021, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun”, anunță MAE într-un comunicat remis presei luni.

Mai multe: romania.europalibera.org

Odată cu schimbarea administrației americane, care are loc oficial pe 20 ianuarie, vor fi înlocuiți treptat, ambasadorii numiți pe criterii politice, cei care nu vin din corpul diplomatic, dar sunt numiți direct de președinte, de obicei ca răsplată pentru anumite contribuții la campania electorală.

În cazul administrației Trump este vorba de 81 de ambasadori „politici” ( sau peste 40% din ambasadori), între care cei din Rusia, România și Ungaria. Conform cercetărilor efectuate de Asociația Americană a Serviciilor Externe, acesta este cel mai mare procent al oricărei administrații cel puțin din 1974, când Gerald Ford a devenit președinte, ca urmare a demisiei lui Richard Nixon. Datele anterioare președinției Ford nu sunt incluse în statistici.

Odată cu schimbarea administrației, toți ambasadorii își înaintează demisiile dar, tradițional, cei care sunt diplomați de carieră – cum este ambasadorul american în R. Moldova – rămân în funcție până la încheierea mandatului de trei ani, în acest caz până anul viitor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG