Linkuri accesibilitate

Andrei Donică: „Dacă nu stopăm corupția, statul nostru va eșua”


La un protest al Mișcării Profesioniștilor la Chișinău
La un protest al Mișcării Profesioniștilor la Chișinău

Platforma electorală a Mişcării Profesioniştilor “Speranţa-Надежда” cu președintele ei.

Andrei Donică
Andrei Donică

Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția naţională să-și prezinte aspecte din programul electoral. Mişcarea Profesioniştilor “Speranţa-Надежда” participă la alegerile parlamentare din 24 februarie fiind înscris pe poziția a 12-cea în buletinul de vot. Preşedintele mişcării, Andrei Donică prezintă oferta lor electorală.

Andrei Donică și platforma Mișcării Profesioniștilor „Speranța” - un interviu cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:39 0:00
Link direct

Andrei Donică: „Noi suntem unica mișcare social-politică pe buletinul de vot cu nr. 12, cu sigla „Stop genocid”. Obiectivul nostru de bază este de a stopa genocidul moldovenilor, care persistă deja de mai mulți ani. Deci, noi considerăm că există real un genocid atunci când statul minte cetățenii prin statistici că minimumul de existență pentru un pensionar, de exemplu, e 1.732 de lei și 32 de bani, dar la 85% de pensionari din

Există real un genocid atunci când statul minte cetățenii prin statistici că minimumul de existență pentru un pensionar e de 1.732 de lei...

țară le dă pensii mai mici decât chiar și această sumă, cu toate că ea este falsificată. De aceea, noi luptăm pentru a stopa genocidul pensionarilor, invalizilor, copiilor; până la 18 ani copiii trebuie să primească indemnizații în valoare de 1.994 de lei și 40 de bani și studenții. Este obiectivul nostru de bază, doar că pentru a obține rezultate și într-adevăr de stopat genocidul, trebuie de făcut astfel ca banii să ajungă în bugetul statului, dar nu să ajungă în buzunarele politicienilor.

De aceea, obiectivul nostru este strâns legat de combaterea și stoparea corupției. Dacă nu stopăm corupția, statul nostru va eșua, totul va eșua,

Din punct de vedere demografic, situația este critică la noi în țară, mai mulți oameni mor decât se nasc și tineretul fuge...

moldovenii vor dispărea. Așa cum scrie în raportul ONU din 2018, Moldova are toate șansele până în 2100 să dispară de pe harta lumii. Din punct de vedere demografic, situația este critică la noi în țară, mai mulți oameni mor decât se nasc și tineretul fuge din țară, iar asta înseamnă că noi vom avea mai puțini copii pe viitor. De aceea, noi ne propunem să stopăm corupția, și anume la nivel radical, anume numai prin pedeapsa cu moartea pentru corupție la nivel de stat consider că se poate de oprit corupția la nivel de stat care este astăzi.”

Europa Liberă: Dar într-un stat democratic să revii la această pedeapsă dură ca funcționarii corupți să fie condamnați la moarte vi se pare realist?

Andrei Donică: „Da, mi se pare foarte, foarte realist, de aceea că statul nostru nu va avea viitor, dacă nu stopăm corupția. Corupția, dacă facem tot așa cum spun partidele cu reforme, încă 30 de ani o să ne jucăm de-a reformele și nu vom reforma nimic. De aceea, în primul rând, dacă Dvs. ați avut în vedere că poate cumva contravine Convenției drepturilor omului...”

Europa Liberă: Exact!

Andrei Donică: „...și drepturilor fundamentale. Nu, noi am examinat foarte bine cu juriștii și vreau să vă spun că nu încălcăm Convenția, de aceea că prin Convenția drepturilor omului, protocolul nr. 6, art. 2 prevede că statele care au aderat la Convenție au dreptul să aibă în legea lor internă pedeapsa capitală, pedeapsa cu moartea în caz de război sau în cazul prevenirii unui război.

Noi considerăm că la noi în țară astăzi este un război social-economic și

Dușmanul nostru sunt înșiși guvernanții, înșiși politicienii acestei țări ...

războiul acesta îi pus anume pentru a dispărea noi ca neam, ca moldoveni. Dacă războiul nu este între țări, dușmanul nostru sunt înșiși guvernanții, înșiși politicienii acestei țări. Iată care este războiul. Împotriva acestui fenomen, corupția asta internă, noi vom lupta și vom propune ca anume pentru corupție la nivel de stat să fie folosită pedeapsa capitală, altfel nu scăpăm noi de corupție. Asta v-o spun ca lider al Asociației pentru Combaterea Crimei Economice și Corupției din 2009. Eu știu cum se fac toate acestea...”

Europa Liberă: Pentru asta vă trebuie să câștigați simpatia alegătorilor, să obțineți cel puțin 50+1 mandate ca să puteți să interveniți și să modificați legea.

Andrei Donică: „Corect!”

Europa Liberă: Despre Dvs. s-a scris foarte mult. Ați devenit cunoscut publicului mai ales când ați fost învinuit de huliganism după ce l-ați stropit cu o căldare cu lapte pe ministrul Finanțelor de atunci, acum guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. Regretați acea faptă?

Andrei Donică: „Nu regret deloc. Regret doar că până la urmă s-a ajuns la aceea că să achit eu și noi toți din buzunarul nostru să achităm miliardele, dar pentru ceea ce am făcut eu nu regret deloc. Sincer să vă spun, chiar nici un minut nu am regretat niciodată, chiar și când am ajuns în pușcărie, în subsolul pușcăriei nu am regretat acest lucru pe care l-am făcut. Am fost revoltat că ministrul Finanțelor, Octavian Vrăjmașu, așa îi zic eu, nu Armașu, dar Vrăjmașu, dușmanul poporului,

Eu lucrez la o instituție publică, sunt și cercetător științific și înțeleg că de fapt noi toți o să achităm miliardele acestea...

așa dă și DEX-ul – vrăjmașul = dușmanul poporului. Deci, el a propus la ședința Guvernului ca Guvernul să aprobe decizia ca miliardele furate din sistemul bancar să fie totuși întoarse de bugetari, să fie puse pe seama bugetului statului. De aceea, eu am și fost revoltat, că de fapt eu sunt bugetar, eu lucrez la o instituție publică, sunt și cercetător științific și înțeleg că de fapt noi toți o să achităm miliardele acestea. De aceea am și fost revoltat.”

Europa Liberă: Mișcarea „Speranța” va participa și la referendumul consultativ inițiat de către Partidul Democrat. Cu ce mesaj veniți la alegătorii Dvs., să participe la acest plebiscit?

Andrei Donică: „Mesajul nostru nu este unul politic, așa cum fac majoritatea partidelor politice. Un partid politic, de exemplu, asta a propus și restul, toate partidele, dacă observați, toate boicotează, care spun că „nu participați”, cu toate că au umblat și au strâns sute de mii de semnături. Înseamnă că partidele acestea n-au avut intenția și nu au intenția, într-adevăr, de a face acest lucru, nu cred în așa o idee și nu voiau atunci să rămână de la 101 deputați la 61.

Noi nu participăm la jocurile acestea politice, dar noi spunem părerea noastră, așa cum cred majoritatea cetățenilor, într-adevăr. Noi suntem „pentru” a reduce numărul businessmenilor, dar nu al deputaților; al businessmenilor, că ei nu sunt deputați. A reduce numărul deputaților ăștia businessmeni din Parlament până la 61. De aceea că noi suntem cu mult mai puțini moldoveni deja și degrabă o să fim încă și mai puțini. 101 îi prea mult pentru noi, 61 de deputați ne ajung așa businessmeni.

Iar a doua întrebare: noi considerăm că este floare la ureche astăzi pentru un deputat să-l ameninți cu aceea că în caz de ceva, dacă nu-ți vei onora obligațiunile sau vei fi prins cu corupția sau alte chestii, îți vom revoca mandatul. Nu! Noi considerăm că trebuie cu mult mai radical și în caz de corupție la nivel de stat deputatul să fie pedepsit cu pedeapsa cu moartea. Asta e! De aceea la a doua întrebare noi suntem „contra”, dar la prima întrebare suntem „pentru”.”

Europa Liberă: Dvs. ca și activist spuneți că ar fi bine să se unească toate forțele sănătoase ale societății moldave, să se unească pentru a schimba situația din Republica Moldova. Dar care sunt aceste forțe sănătoase?

Andrei Donică: „Dintre partidele politice pentru noi nimic nu este sănătos. Noi suntem unicii care pledăm pentru ca partidele acestea politice, la noi îs 43 la număr, să fie lichidate acelea care nu participă de două ori consecutiv la alegeri și pentru care au votat mai puțini membri

Astăzi nici un partid politic nu este o forță sănătoasă. Toți sunt clanuri dirijate de businessmeni și de oligarhi ...

oficial înregistrați ca partide politice. Avem 43 de partide politice. Mai poți înțelege care sunt sănătoase? Pentru mine astăzi nici un partid politic nu este o forță sănătoasă. Toți sunt clanuri dirijate de businessmeni și de oligarhi din spate, care investesc bani în asta. Așa că eu nu pot să spun astăzi o forță sănătoasă și să numesc un partid politic. Pentru mine toate-s totuna, doar interese politice și nimic curat, totul murdar și totul negru.”

Europa Liberă: Cum vedeți Republica Moldova de după 24 februarie?

Andrei Donică: „După 24 februarie nimic nu văd să se schimbe. Va fi și mai departe statul guvernat de partide politice, care au interesul doar de a agonisi averi, cum v-am spus.”

Europa Liberă: Votul alegătorului are și o miză geopolitică?

Andrei Donică: „La noi asta tot timpul a fost. Sunt oameni care votează pro-Europa, sunt oameni care votează pro-Rusia, sunt oameni care nu votează îndeobște, pentru că nu mai cred în nimeni. Așa că și geopolitică tot este, dar de fapt, după câte înțeleg eu, totul va fi așa cum a fost, vectorul nu se va schimba, adică totul va merge așa mai departe, fără mari schimbări. Socialiștii sunt pur și simplu o sperietoare, care va fi folosită cu brio pentru a fi formată în Parlament o nouă coaliție proeuropeană și dacă va fi nevoie, așa, cum s-ar zice angro, vor fi cumpărați cel puțin vreo 10 socialiști, care vor spune că deja s-au dezamăgit de Partidul Socialiștilor ș.a.m.d. și va fi făcută așa o coaliție proeuropeană viitoare sau pro-Moldova, sau cum o numesc ei astăzi. Și la nimic bun nu poți să te aștepți de la acei care deja au promis marea și sarea mulți ani și tot îs aceleași fețe, numai că deja și-au schimbat partidele și au denumiri diferite.

Începând cu Partidul Democrat, aceleași fețe și terminând cu blocul ori cum se mai numește, eu îi spun Filatul-de-ACUM. Așa că oamenii nu mai cred, practic, în nimic din promisiunile lor și nici nu se așteaptă la mari schimbări. Oamenii, într-adevăr, deja au ajuns să nu mai creadă. Dacă cândva mai era speranța asta, era, cum s-ar spune, ultima speranță că poate se va schimba, acum înțeleg că, gata, acestea-s jocuri politice între clanuri și oligarhi. Și la oameni de fapt e cel mai rău că deja și ultima speranță practic se epuizează.

Vor fi alegerile validate, totul va fi bine; Europa va valida și ea alegerile, deoarece, într-adevăr deja li s-a și promis și eu sunt sigur că Partidul Democrat le promite că ei organizează și vor salva Moldova de socialiști. Și asta lor le convine, așa că au să meargă mai departe în Parlament și vor face Guvern, și moldovenii au să aștepte încă vreo patru ani de zile cu dinții la soare ca să le fie schimbată viața spre mai bine.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG