Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase „ar fi trebuit să știe că geopolitica nu e panaceu universal” (Armand Goșu/Contributors.ro)


Revista presei de la București.

Înfrângerea lui Andrei Năstase în turul al doilea al alegerilor pentru primăria Chișinăului este comentată de Armand Goșu într-un interviu acordat la contributors.ro. Goșu nu se aștepta la victoria lui Ion Ceban și spune că blocul ACUM și liderii acestuia a încasat atacurile presei de la Chișinău și București și ale unioniștilor pe tema coaliției cu socialiștii lui Dodon, iar asta „a împiedicat un transfer de voturi în turul doi către candidatul pro-european și i-au asigurat victoria lui Ceban”. Pe de altă parte, analistul admite că Andrei Năstase nu și-a ales tocmai bine tactica de campanie: dezavantajat de dispariția de pe scena publică a lui Vlad Plahotniuc, împotriva căruia Năstase era considerat principalul luptător, a optat pentru teme mai generale, precum justiția (dreptatea), și pentru mai multă geopolitică: „Surprinzător pentru un om care cunoaște bine Chișinăul și care ar fi trebuit să știe că geopolitica nu e panaceu universal”. În plus, s-a bazat pe sprijinul unioniștilor: „criză de inspirație”. Armand Goșu anticipează în privința posibilei ruperi a alianței de guvernare dintre socialiști și blocul ACUM. Improbabil să se petreacă, Igor Dodon nu are alt guvern acum, iar scopul lui este victoria în alegerile prezidențiale de anul viitor.

Și Marius Diaconescu publică o analiză pe blogurile Adevărul, adnotând-o la sfârșit cu precizarea că e bazată pe dialoguri purtate cu Ion Ceban, Pavel Filip și Octavian Țîcu. Diaconescu încearcă să desprindă cauzele înfrângerii lui Andrei Năstase. Publicitate modestă, explicată neconvingător, e una dintre ele: Năstase a spus la televiziune că lui nu-i plac panourile electorale, drept care Chișinăul a fost împânzit cu figura lui Ion Ceban. Diaconescu crede că mulți și-or fi pus problema că Năstase nici nu-și dorește cu adevărat să câștige. Mai circulă „bârfe”, se spune în articol, cum că liderul Platformei Politice Demnitate și Adevăr va rupe coaliţia ACUM, o va lăsa pe Maia Sandu şi Partidul Acțiune și Solidaritate în alianţă cu PSRM la guvernare, iar PPDA va trece în opoziţie.

La București, guvernul propus de premierul Ludovic Orban a trecut de votul Parlamentului, cu un plus de voturi mai mare decât era de sperat. La această oră, cabinetul a și depus jurământul la Palatul Cotroceni. Mai mulți comentatori se așteptau la acest deznodământ, în ciuda boicotului (fără precedent la o învestire de guvern) a două partide importante: PSD și Pro România. Din ambele, dar mai ales din partidul condus de Victor Ponta, au fost parlamentari care au fost totuși la vot, iat cvorumul a fost egal cu numărul voturilor pentru. Cum s-au putut aduna totuși aceste voturi dinafara partidelor care și-au anunțat susținerea?

Ștefan Vlaston (blogurile Adevărul) crede că avertismentul lui Ludovic Orban către pesediști a funcționat: dacă acest guvern nu trece, urmează alegeri anticipate. Următorul guvern de votat va fi același, iar PSD s-ar afla în situația ridicolă de a le da votul, dacă nu vor alegeri. Guvernul trebuie să treacă, scria de dimineață și Ioana Ene-Dogioiu la ziare.com. Explicația ei: așteptarea tot mai nervoasă de la Bruxelles. Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, așteaptă demult un comisar european valabil din partea României, care de dimineață încă nu avea guvern cu puteri depline.

XS
SM
MD
LG