Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase va candida din nou la postul de primar al capitalei


Andrei Nastase, la un protest împotriva anulării rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău, 1 iulie 2018
Andrei Nastase, la un protest împotriva anulării rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău, 1 iulie 2018

La Chișinău, istoria se repetă: este foarte probabil că la toamnă vor candida la postul de primar general, din nou, Andrei Năstase și Ion Ceban. Anul trecut, în turul al doilea, la 3 iunie, Năstase a câștigat, dar alegerile au fost anulate în urma unei sesizări a lui... Ceban.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Foarte probabila intenție a ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, liderul partidului Platforma DA, să fie candidatul blocului ACUM la alegerea locale din municipiul Chişinău, a fost anunţată de vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, care este şi vicepreşedintele PAS. „Între PAS şi Platforma DA există un consens la acest capitol. Am convenit asupra candidatului, iar oficial vom anunţa în viitorul apropiat”, a precizat Mihai Popşoi. El şi-a exprimat speranța că participarea la alegerile locale a lui Andrei Năstase şi Ion Ceban nu va duce la dezbinarea majorităţii parlamentare şi a Guvernului. „Trebuie să semnăm un pact de neagresiune între PSRM şi ACUM. Fiecare candidat trebuie să se axeze pe problemele Chişinăului şi nu pe politică şi geopolitică”, a spus Mihai Popşoi.

Socialistul Ion Ceban, a cărui participare la scrutin a fost anunţată săptămâna trecută de preşedintele Igor Dodon, va fi desemnat cel mai probabil miercuri la şedinţa Consiliului Republican al PSRM.

Marţi, într-un interviu pentru postul nostru de radio Andrei Năstase a refuzat să spună dacă va candidat la funcţia de primar. El a precizat că se consideră în continuare primar ales al Chișinăului şi că votul oamenilor a fost anulat „doar de Plahotniuc și de justiția sa”.

La alegerile locale noi din 2018 anulate de justiţie Andrei Năstase a câştigat mandatul de primar acumulând 52,57 la sută din voturi, cu 5 la sută mai multe decât contracandidatul său Ion Ceban.

Contextul politic diferă însă de cel de acum un an, remarcă sociologul Vasile Cantarji de la CBS-Axa:

Nu poţi intra în acelaşi râu de două ori...

„În primul rând vă amintiţi vorba lui Socrate că nu poţi intra în acelaşi râu de două ori. Este evident că lucrurile vor fi puţin diferite. Vor intra în această campani9e electorală ambii candidaţi de pe poziţii absolut diferite faţă de anul trecut. Nu va fi acel grad de antagonism între partide pentru că sunt colegi de coaliţie. Un alt factor care schimbă ecuaţia este însăşi istoria care în pofida aşteptărilor multora Andrei Năstase le-a câştigat. Un alt factor care mi se pare important ţine de prestaţia acestei coaliții de guvernământ şi de prestaţia individuală a candidaţilor şi aici este mult mai expus riscurilor Andrei Năstase fiind că el este expus public ocupând funcția de ministru.”

Un recent sondaj de opinie realizat de CBS-Axa la comanda Institutului Viitorul sugerează o cădere a popularității Partidului Platforma DA şi a liderului acestuia Andrei Năstase. Într-un eventual scrutin parlamentar Partidul Platforma DA ar acumula patru la sută din voturi, în timp ce celelalte componente ale coaliţiei de guvernare ar putea obţine 13 la sută PAS şi 20 la sută PSRM.

Blocul ACUM şi socialiştii negociază încheierea unui acord mai cuprinzător de colaborare, de natură să asigure stabilitatea majorității parlamentare. Documentul al cărui draft a ajuns la presă prevede între altele un pact de neagresiune între partidele coaliției pentru alegerile locale din octombrie.

Luni a luat start perioada electorală de două luni care au rămas până la data alegerilor locale din 20 octombrie. Campania propriu-zisă va începe după înregistrarea candidaților, care au dreptul să depună dosarele până în ziua de 19 septembrie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG