Linkuri accesibilitate

Angela Merkel va renunța la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (VIDEO)


Angela Merkel a anunțat că este dispusă să renunţe la conducerea Uniunii Creştin-Democrate, 29 octombrie, 2018
Angela Merkel a anunțat că este dispusă să renunţe la conducerea Uniunii Creştin-Democrate, 29 octombrie, 2018

Urmările alegerilor care au avut loc duminică din land-ul federal german Hessen.

Angela Merkel a făcut anunțul luni dimineață, în cadrul unei şedinţe a prezidiului partidului. Mai multe agenţii de presă, cît şi radio-televiziunea germană, au vorbit şi despre un potenţial succesor la şefia partidului, în persoana lui Friedrich Merz, care între anii 2000 şi 2002 era preşedinte al grupului parlamentar creştin-democrat.

Potrivit relatărilor, Merkel însă nu intenţionează să se retragă şi din funcţia de şefă a guvernului. Totodată, s-a anunţat că la viitoarele alegeri ea nu va mai candida pentru un mandat în Bundestag. Într-o conferinţă de presă ea a confirmat toate aceste ştiri şi că a luat decizia de a se retrage.

Până de curând, Angela Merkel s-a opus separării funcţiilor: cea de şefă a guvernului şi cea de preşedintă a partidului. Înaintea scrutinului de duminică, ea a anunţat că la congresul creştin-democraţilor, programat pentru începutul lunii decembrie, ea va candida din nou. Decizia surpinzătoare este desigur o consecinţă a pierderii masive a voturilor din Bavaria şi Hessen. Din pricina acestor pierderi, presiunile asupra cancelarei au crescut.

Angela Merkel este pregătită să renunțe la conducerea CDU
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:31 0:00

Merkel conduce Uniunea Creştin-Democrată din anul 2000. Liderul partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), Meuthen, a declarat ironic la Berlin că anunţul lui Merkel este o veste bună. „Cancelara”, zicea el mulţumit şi de faptul că partidul său a obţinut ieri 13 procente, intrând astfel şi în landtag-ul din Hesa, „cancelara a început să înţeleagă semnele vremurilor”.

Decizia surpinzătoare este desigur o consecinţă a pierderilor masive a voturilor din Bavaria şi Hesa...

La alegerile pentru parlamentul regional, Uniunea Creştin-Democrată a obţinut duminică 27 la sută din voturi, rămânând cea mai puternică forţă politică. Deja după publicarea primelor estimări, â primul ministru din Hessen, creştin-democratul Volker Bouffier, a declarat că-şi va păstra postul. Totodată, a spus că preferă să guverneze, în continuare, o coaliţie din care să facă parte ecologiştii. Aceştia au obţinut duminică un număr record de voturi şi se află, cu 19,8 procente, la egalitate cu social-democraţii.

Pentru liderul ecologiştilor, Robert Habeck, rezultatul înseamnă: „un semnal limpede că alegerile se câştigă nu numai de dreapta şi dreapta radicală a eşichierului politic, ci cu o politică a raţiunii pro-europene şi anti-populiste”.

Comentând rezultatele din Hessen într-o gamă autocritică, şefa Partidului Social-Democrat (SPD), Andrea Nahles, a recunoscut că pierderile suferite sunt o reacţie la adresa guvernului federal de la Berlin. Nahles a spus că „starea guvernului nu este acceptabilă”.

Alianţa guvernamentală creştin-democrat/social-democrată trebuie să urmărească o linie comună...
Andrea Nahles

În acelaşi timp, Nahles a declarat ultimativ că alianţa guvernamentală creştin-democrat/social-democrată trebuie să urmărească o linie comună, bine conturată. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere acceptabilă, atunci Partidul Social-Democrat va decide dacă va mai rămâne în marea coaliţie guvernamentală.

Annegret Kramp-Karrenbauer, care ocupă postul de secretar general al creştin-democraţilor, a declarat după alegerile de duminică că alianţa de guvernare face o treabă bună. „Succesele şi imaginea” coaliţiei însă, a mai spus ea, sunt umbrite de certurile ultimelor luni.

Despre Kramp-Karrenbauer se spune că ar fi o succesoare potrivită pentru preşedinţia Uniunii Creştin-Democrate. Din informaţiile difuzate la prânz de postul naţional de radio rezultă că Annegret Kramp-Karrenbauer şi-a anunţat candidatura. Conservatorul Friedrich Merz, care activează în economie şi care nu este membru al Bundestag-ului, este reprezentantul unei linii economice neo-liberale, în contradicţie cu cea a Angelei Merkel.

Revenind la scrutinul din Hessen, mai trebuie menţionat faptul că partidul liberal (FDP) a obţinut 7,5 la sută din voturi. Şeful partidului, Christian Lindner, a spus că alegerile din Hessen constituie o „moţiune de cenzură” pentru guvernul de la Berlin. Într-un sens similar s-a exprimat şi conducerea Partidului Stângii (care a obţinut 6,3 %), afirmând că scrutinul a fost „o lecţie” dată coaliţiei care guvernează Germania.

XS
SM
MD
LG