Linkuri accesibilitate

ANI cere revocarea unui primar care și-a angajat în primărie fratele, fiica și ginerele


Imagine generică

Primarul unei comune din raionul Ialoveni, care deține funcția de 28 de ani, a închiriat pentru uzul primăriei mașina propriei soții, iar în calitate de șoferi ai primăriei și-a angajat fratele, fiica și ginerele.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a spus că Daniel Țonu din comuna Zâmbreni a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese și trebuie revocat cu interdicția de a deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani.

În apărarea sa, Țonu a spus că primăria a închiriat mașina în perioada 2009-2020 pentru că nu-și permitea să achiziționeze una, dar că Lada Calina înscrisă pe numele soției sale se defecta des și nu putea găsi alți doritori să o conducă, la un salariu mic. Angajându-și rudele ca șoferi, era sigur că se poate deplasa la orice oră acolo unde era nevoie de el, „și în zilele de sărbătoare, și în timpul nopții, la diferite chemări ale cetățenilor comunei, la incendii, inundații și alte cazuri care nu alegeau timpul”, a spus Țonu citat de Ziarul de Gardă.

În ultimele luni, ANI a cerut revocarea mandatelor mai multor primari de comune și orașe din cauza aflării acestora în conflict de interese. Pentru demiterea primarilor mai este însă nevoie de decizii definitive ale justiției, în fiecare caz.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG