Linkuri accesibilitate

Aniversarea revoluției islamice din Iran scoate oameni în stradă


La Teheran și în alte orașe din Iran au ieșit pe stradă zeci de mii de oameni pentru a participa la mitingurile care marchează 41 de ani de la Revoluția Islamică din 1979, pe fondul creșterii tensiunilor cu Statele Unite. Purtând steaguri și portrete ale fondatorului republicii islamice iraniene, ayatollahul Ruhollah Khomeini (mort în 1989), grupurile de oameni s-au adunat în piața Azadi (Libertatea) din Teheran, pentru a asculta discursul președintelui Hassan Rohani.

Participanții purtau bannere care se puteau citi sloganuri precum „Moarte Americii” și „Vom rezista până la sfârșit”.

La televiziunea de stat au fost prezentate înregistrări de la mitingurile care au loc în alte orașe, inclusiv Mashhad, Ahvaz și Kerman.

Sărbătoarea marchează ziua în care adepții lui Khomeini l-au dat jos pe șahul Reza Pahlavi, care era susținut de SUA, și au început patru decenii de guvernare clericală în Iran.

Aniversarea de acum are pe fundal tensiunile crescute cu Statele Unite, care s-au retras în 2018 dintre semnatarii acordului nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale. Washingtonul a adoptat sancțiuni dure asupra economiei iraniene. Teheran, la rândul său, a început să conteste angajamentele luat prin acordul din 2015 iar anul acesta a declarat că nu se mai consideră legat de înțelegerea încheiată cu marile puteri.

Tensiunile au escaladat la începutul lunii ianuarie după uciderea maiorului general iranian Qasem Soleimani, liderul forțelor de elită iraniene, într-un atac aerian american care a avut loc în Bagdad. Ca represalii, Teheran a lansat rachete împotriva a două baze irakiene care găzduiau trupe americane. Atacurile nu s-au soldat însă cu morți ci doar cu cazuri de ușoare leziuni cerebrale produse de șocul exploziilor.

Aniversarea are loc, de asemenea, înaintea alegerilor parlamentare ale Iranului din 21 februarie, și e de așteptat ca manifestările să mărească șansele lui Rohani și ale taberei sale, un amestec de facțiuni moderate și pro-reformă.

Cu toate acestea popularitatea lor este în declin. Când oficialii au anunțat raționalizarea benzinei și creșterea prețurilor în noiembrie, au fost înregistrate violente proteste antiguvernamentale în peste 100 de orașe iraniene. Luna trecută, prăbușirea unui avion de pasageri ucraineni după decolare de pe aeroportul din Teheran a stârnit furia publică pentru că autoritățile iraniene au negat inițial orice responsabilitate pentru accidentul în care toate cele 176 de persoane la bordul avionului au fost ucise. Dar, la trei zile de la tragedie, Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a recunoscut că avionul a fost doborât „neintenționat” de apărarea aeriană a țării.

XS
SM
MD
LG