Linkuri accesibilitate

„Antisemitism în islamism”


Un cadet al Academiei Militare din Iran, în timpul ceremoniei de absolvire, 20 iunie 2018
Un cadet al Academiei Militare din Iran, în timpul ceremoniei de absolvire, 20 iunie 2018

O publicaţie a Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei

Din cauza istoriei naţional-socialismului s-a vorbit în Germania multă vreme despre antisemitism legat exclusiv de mişcările de extrema dreaptă. În consecinţă, alte forme de manifestare ale antisemitismului au fost ignorate. Abia la începutul noului mileniu s-a ajuns la concluzia că antisemitismul contemporan este un fenomen răspîndit şi în clasa de mijloc, în cercuri anti-sioniste, în cele extremiste de stînga şi în cadrul comunităţilor musulmane, stabilite în Germania. Oficiul Federal pentru protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz) – precum se numeşte în Germania Serviciul de Informaţii Interne – a publicat acum o amplă analiză dedicată anti-semitismului islamist (Antisemitismus im Islamismus”). Accentul principal se pune în acest studiu asupra cercetării legăturilor între concepţii religioase şi politice, care au ca pilon ideologic central, imaginea evreilor zugrăviţi ca duşmani. Aceste concepţii se regăsesc şi în multe familii musulmane din Germania în care convingerile antisemite sînt implantate deja copiilor.

„Antisemitism în islamism”, coperta publicației
„Antisemitism în islamism”, coperta publicației

Facînd diferenţierea necesară între islam şi islamism, autorii publicaţiei definesc islamismul drept o formă a extremismului politic, răspîndit în cadrul comunităţilor de musulmani, îndreptat contra sistemului democratic. Antisemitismul, se arată în publicaţia serviciului de informaţii interne, constituie un element ideologic esenţial al islamismului.

Antisemitismul însă nu este răspîndit doar în rîndurile unor oameni cu concepţii politice islamist-extremiste sau musulmani habotnici. Acest aspect este menţionat în legătură cu faptul că numeroase incidente antisemite au fost provocate de persoane care nu au nicio legătură cu islamismul organizat. De aici se poate trage concluzia că nu doar islamismul stă la baza multor incidente antisemite înregistrate în ultima vreme, chiar dacă ele au fost provocate de persoane aparţinînd religiei musulmane.

Odată cu creşterea numărului de musulmani în Germania a crescut şi influenţa antisemitismului islamist.

Publicaţia se ocupă apoi de prezentarea celor mai cunoscute organizaţii islamiste, care se bucură de o oarecare audienţă şi în Germania. Este vorba despre Fraţii musulmani, Hamas, Hizb Allah, Hizb ut-Tahir, Millî Görüş, Statul Islamic (ISIS) şi salafismul.

Folosind datele statistice cunoscute, autorii arată că în anul 2017 au fost înregistrate circa 100 de incidente antisemite, provocate de musulmani. Este vorba despre predici anti-semite şi anti-sioniste, inscripţii cu un conţinut anti-semit, cît şi despre atacuri verbale şi violente îndreptate împotriva unor persoane. Se menţionează faptul că în majoritatea acestor incidente au fost implicate persoane care nu sînt încorporate în organizaţii islamiste. Autorii explică acest fenomen prin faptul că ideologia islamismului se răspîndeşte şi între musulmani care se află în afara unor organizaţii cunoscute pentru atitudinea lor. Acest fapt, concluzionează autorii publicaţiei, este un fenomen îngrijorător şi constituie o problemă pentru societatea liberală cît şi un pericol pentru convieţuirea paşnică a populaţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG