Linkuri accesibilitate

Antony Blinken călătorește la Kiev, Berlin și Geneva, căutând o soluție diplomatică la criza ruso-ucraineană


Secretarul de stat american, Antony Blinken, 7 ianuarie 2022
Secretarul de stat american, Antony Blinken, 7 ianuarie 2022

Casa Albă a avertizat că Rusia poate lansa un atac asupra Ucrainei „în orice moment”, în timp ce secretarul de stat american, Antony Blinken, călătorește pe date 19 ianuarie la Kiev, apoi la Berlin și Geneva, pentru discuții urgente cu scopul prevenirii unui nou război. „Este o situație extrem de periculoasă. Suntem acum la o etapă la care Rusia ar putea să lanseze un atac asupra Ucrainei în orice moment”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, pe 18 ianuarie, adăugând că perspectivele sunt mai sumbre decât până acum.

Rusia a dislocat de mai multe luni aproximativ 100 000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina, iar forțe considerabile au fost amplasate recent în Belarus pentru presupuse exerciții militare, Moscova cerând în paralel Occidentului încheierea de acorduri privind o nouă arhitectură de securitate europeană.

Săptămâna trecută, diplomații ruși s-au întâlnit cu înalți oficiali din Statele Unite, NATO și țările europene, pentru a discuta cererile Moscovei, dar convorbirile nu au dat rezultate.

Se crede că Rusia are o fereastră de timp limitată pentru o ofensivă în Ucraina, dacă decide să o lanseze, pentru că numai la sfârșit de ianuarie și în februarie terenul este suficient de înghețat pentru a permite avansarea rapidă a tancurilor.

Pe 19 ianuarie, secretarul de stat Blinken urmează să poarte convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski și cu șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, la Kiev, în debutul unui turneu care îl va duce și la Geneva, unde are planificate discuții cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. Între Kiev și Geneva, Blinken va merge la Berlin, pentru consultări cu reprezentanți ai Marii Britanii, Franței și Germaniei despre „eforturi comune pentru descurajarea unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat jurnaliștilor că trimiterea trupelor ruse în Belarus reprezintă „o demonstrație de forță menită să provoace sau să ofere un pretext fals pentru o criză”, dar faptul că Blinken se va întâlni cu Lavrov sugerează că o soluție diplomatică mai are șanse. Blinken și Lavrov au purtat o convorbire telefonică pe 18 ianuarie.

XS
SM
MD
LG