Linkuri accesibilitate

Apel să se marcheze un an de la izbucnirea protestelor pro-democrație din Belarus


România: apelul unor ONG-uri la un protest în fața ambasadei Belarus de la București, pentru duminică, 30 mai 2021.

Aproximativ 100 de persoane, majoritatea belaruși, au protestat în capitala ucraineană, Kiev, împotriva regimului autoritar al președintelui Alexandr Lukașenka. "Pas cu pas, se construiește o Coreea de Nord” a declarat protestatarul Șari y Bulba la protestul din 29 mai.

Manifestarea a avut loc la inițiativa lideri opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia.

Țihanovskaia lansese un apel la marcarea unei zile globale de solidaritate cu lupta pro-democrație din țara. Țihanovskaia a îndemnat oamenii să se alăture unui „miting global” pe 29 mai, în ziua care marchează prima aniversare de la începutul protestelor pașnice în Belarus dar și a „cele mai dure represiuni din istoria noastră modernă”.

29 mai este, de asemenea, aniversarea de un an de la arestarea soțului Svetlanei Țihanovskaia, vloggerul Șarei Țihanovski, pentru participarea la un miting neautorizat. Țihanovski, care se pregătea să candideze în alegerile prezidențiale din august 2020, se află în închisoare de atunci.

În martie au fost formulate acuzațiile finale iar dacă este găsit vinovat, riscă până la 15 ani închisoare.

Țihanovskaia, care a devenit – în locul soțului - principala candidată al opoziției, a declarat că politicienii și diaspora din Belarus vor participa la mitingul din 29 mai. Ea a îndemnat oamenii de pretutindeni să organizeze demonstrații, să se alăture evenimentelor virtuale, să scrie scrisori deținuților politici din Belarus și să lumineze clădiri în roșu și alb, culorile opoziției din Belarus.

În România, organizații neguvernamentale și activiști pentru democrație pregătesc pentru duminică, 30 mai, la sediul Ambasadei Republicii Belarus în România un protest menit să transmită „cetățenilor belaruși că nu sunt singuri în lupta lor pentru democrație și cerem libertate pentru Roman Protasevich și Sofia Sapega! #FreeBelarus”. Până sâmbătă, aproape 600 de persoane și-au anunțat participarea.

Mai multe: romania.europalibera.org

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG