Linkuri accesibilitate

Apelul Blocului ACUM este o reiterare a refuzului de a construi o majoritate guvernamentală cu PD (G4media)


Cât de europeni și de atașați valorilor românești sunt social-democrații lui Liviu Dragnea? (Mihai Duță/Newsweek)

Invitația adresată de Blocul ACUM socialiștilor lui Igor Dodon la negocieri pentru formarea unei posibile majorități în Parlament e anunțată și de site-ul G4Media. „Maia Sandu și Andrei Năstase își justifică invitația prin existența «riscurilor social-economice care rezultă din incertitudinea politică cauzată de lipsa unui Parlament funcțional», dar și prin faptul că «dezoligarhizarea instituțiilor statului este condiția primordială pentru aducerea Republicii Moldova pe calea normalității»”, notează G4Media. Demersul confirmă hotărârea anunțată de cei de la ACUM de a nu se alia cu democrații conduși de Vladimir Plahotniuc.

Cât de europeni și de atașați valorilor românești sunt social-democrații lui Liviu Dragnea? Mihai Duță, care scrie pentru Newsweek, crede că mai deloc, în special la nivelul liderilor și reprezentanților aleși. „Când tot bați câmpii că Înalta Poartă îți face și-ți drege, când te tot bați în piept cu dreptul strămoșesc la furtul din banii altora, de ce-ai mai vrea un loc în Parlamentul European?”

Jurnalistul recomandă o „incursiune online în colhozul susținătorilor acestui partid (ca) să vezi ce-au semănat Dragnea și-ai lui”: părerea că toți românii plecați din țară sunt „niște căpșunari care n-au voie să-și dea cu părerea pentru că n-au mâncat salam cu soia”, că și intelectualii sunt niște nenorociți, că premierul Viorica Dăncilă e „o doamnă patrioată și (europarlamentara Maria) Grapini e româncă adevărată” și altele de acest fel.

Sau: „Dacă ar fi trăit Ceaușescu, astăzi aveam combinate, servicii, apartamente, alimentara și aprozar. Nu mai aveam nevoie de nicio Europă. Ne salva Daea cu oaia. Oricum ne salvează el cu aprozarul”. Mihai Duță spune că n-a auzit vreun candidat PSD sau ALDE să discute vreo temă europeană, cu excepția Parchetului European, unde nu vor cu niciun chip să lase un român pe funcția cea mai înaltă. Iar dacă ar fi întrebat dacă nu vede și ce calitate au candidații celorlalte partide, Duță ar spune că da, vede bine, cu deosebirea că aceia „nu au un mesaj anti-european”.

Mai mulți comentatori scriu azi convinși că se apropie finalul politic al lui Liviu Dragnea. Ioana Ene-Dogioiu, de la Ziare.com, îi mulțumește lui Frans Timmermans pentru fermitatea cu care a pus în fața guvernului Dăncilă alternativa la modificarea legislației din justiție: „opțiunea nucleară”, adică suspendarea României la nivelul Uniunii, cu pierderea unui set important de drepturi și beneficii.

Urmarea, scrie Ștefan Vlaston pe blogurile Adevărul, guvernul condus de Viorica Dăncilă și-a abandonat șeful de partid, spre furia acestuia. Dăncilă și ministrul de justiție Tudorel Toader au refuzat să adopte celebra ordonanță de urgență care l-ar scăpa de Dragnea de pușcărie.

Peste week-end, diverse voci avertizau că miercuri Curtea Constituțională ar putea lua o decizie care să-l scape totuși pe Dragnea, printr-o variantă legată de componența completurilor de judecată. Site-ul Aktual24 detaliază concluzia unei analize a președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, solicitată de Avocatul Poporului.

Ea spune că declararea ca neconstituțională a procedurii de constituire a completurilor de judecată de trei judecători de la Înalta Curte ar duce la blocarea activității instanței supreme, dar și a celorlalte instanțe din țară – curți de apel sau tribunale. S-ar pune apoi sub semnul îndoielii toate hotărârile pronunțate instanțe și „ar fi afectat principiul res judicata (autoritatea de lucru judecat)”.

XS
SM
MD
LG