Linkuri accesibilitate

Arestat la Teheran în ianuarie, eliberat și rechemat la Londra, ambasadorul britanic revine în Iran


Rob Macaire, ambasadorul Marii Britanii în Iran
Rob Macaire, ambasadorul Marii Britanii în Iran

Ambasadorul Marii Britanii în Iran a revenit la Teheran, a declarat el joi târziu. Acum trei săptămâni se întorcea la Londra după ce a fost arestat pentru puțin timp de forțele de securitate iraniene.

Rob Macaire a fost numit un „element nedorit” de către sistemul judiciar iranian, după ce oficialii l-au acuzat că a participat la un protest ilegal luna trecută, iar un cleric a spus că ar trebui expulzat, a informat presa de stat.

Ambasadorul a spus că a participat la comemorarea dedicată victimelor de pe urma prăbușirii unui avion ucrainean. Opinia publică iraniană era iritată de faptul că Iranul a admis cu întârziere că ar fi doborât accidental avionul.

Marea Britanie a numit detenția lui Macaire o încălcare a convențiilor diplomatice, iar acesta s-a întors la Londra la mijlocul lunii ianuarie.

Într-un videoclip postat joi pe Instagram, Macaire a declarat că a fost vorba despre o vizită importantă pe care o planificase cu ceva timp în urmă, vizită în care trebuia, printre altele, să aibă o întâlnire cu ministrul de externe, Dominic Raab.

Macaire, care este în post din 2018, a adăugat că s-a întors recent la Teheran.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG