Linkuri accesibilitate

Artiştii, “dragostea de neam”, Igor Dodon


OPERAțiunea Butuceni - festival de opera, iunie 2016.
OPERAțiunea Butuceni - festival de opera, iunie 2016.

Realitatea (oolitico-artistică) văzută cu amănuntul de scriitorul Iulian Ciocan.

Artiştii, “dragostea de neam”, Igor Dodon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct

Am văzut o fotografie pe net: Igor Dodon înconjurat de mai mulţi artişti, unii tineri, zâmbitori şi fericiţi. Apoi chiar preşedintele Dodon ne-a oferit o explicaţie:

„Am avut plăcerea să mă întîlnesc cu mai mulți interpreți autohtoni care, în cadrul Campaniei Naționale „Iubesc Moldova”, au susținut inițiativa mea de a lansa, cu prilejul a 29 de ani de Independență a Republicii Moldova, o serie de produse televizate, menite să promoveze valorile noastre culturale, dragostea față de neam și de țară, frumusețea plaiului natal. Întâlnirea a avut loc la Pensiunea Butuceni – locul unde se contopesc istoria, cultura și tradițiile moldovenești.

Le-am mulțumit artiștilor și oamenilor de cultură, implicați în acest proiect, pentru faptul că au reușit să ne amintească cât de pitorești sunt peisajele Moldovei, cât de ospitalieri și valoroși sunt oamenii noștri”.

Să remarc mai întâi limba de lemn, doldora de clişee, a preşedintelui. Cum mai e posibil să vorbeşti despre “frumuseţea plaiului natal” într-o ţară cu toate râurile otrăvite, cu gunoişti neautorizate care otrăvesc pământul? Iar “dragostea faţă de neam şi ţară” chiar mi se pare caraghioasă-grotescă în contextual nenumăratelor vizite ale lui Dodon la Moscova. În sfârşit, cât de valoroşi şi ospitalieri sunt moldovenii se vede bine în vremea coronavirusului. A trebuit să mă cert la cuţite cu un taximetrist neobrăzat care nu voia să-şi pună masca, spunându-mi tot felul de aberaţii conspiraţioniste.

Vreau să înţeleg în ce măsură această campanie are un sens. Care-i scopul ei? Să ne facă să iubim mai tare Moldova? Păi, cine o iubeşte, o iubeşte şi fără această campanie. Şi-apoi, dincolo de vorbele patetice-ridicole, contează faptele, nu? Ce se va întâmpla cu mine după ce voi vedea un cântăreţ perorând despre piesajele Moldovei? Mai nimic. Ba chiar e posibil să fiu pătruns de lehamite şi silă.

Vreau să-i întreb pe toţi aceşti artişti, adunaţi în jurul lui Igor Dodon: voi de ce nu vă ocupaţi numai de arta voastră şi participaţi la tot soiul de proiecte cu iz politic? De unde vine setea asta a artiştilor moldoveni de a apărea alături de politicieni controversaţi? Voi de fapt sunteţi artişti sau fani ai politicienilor?

XS
SM
MD
LG