Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


În R. Moldova, ploi și o vreme relativ rece, ca în toată Europa de est. Se anunță emperaturi între 11 grade în nord și 17 în sud, la Chișinău se anunță în jur de 12 grade. Nori, ploaie și temperaturi de 15 grade la Moscova și Sankt Petersburg, 13 la Kiev și tot atât la Minsk. În restul Europei, cer senin și soare, temperaturi între 22 de grade la Viena și Berlin, 26 la Paris și 31 la Madrid. O zi extrem de caldă și pentru nordul Europei, cu 26 de grade la Oslo și 27 la Stockholm.

Spicuim acum și câteva evenimente din agenda zilei:

Se decide dacă se deschide Piața Centrală din Chișinău.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca de la 1 iunie să poată fi reluate antrenamentele în aer liber pentru sportivii legitimați- jucători de fotbal, badminton, caiaciști, canoiști, înotători, tenismeni, halterofili.

De luni, 1 iunie, se redeschid trei puncte de trecere a frontierei spre Ucraina, pentru traficul de călători și mărfuri.Se redeshid punctele trecere a frontierei Briceni-Rossoșanî (rutier/internațional), Criva – Mamalîga (rutier/internațional) și Mirnoe – Tabaki (rutier/internațional).

În România sezonul estival va fi redeschis din 1 iunie, când vor fi permise cazarea în hoteluri şi accesul pe plaje cu respectarea distanțării fizice. Tot de la 1 iunie România îşi reia transportul internaţional de pasageri pe cale terestră şi feroviară, inclusiv cu R. Moldova, dar deocamdată pentru categorii limitate de cetăţeni. În Ucraina traficul pentru călători a fost reluat din 29 mai în mai multe puncte trecere a frontierei moldo-ucrainene. Gara Centrală şi cea de Sud au anunţat redeschiderea din 7 iunie a rutei estivale Chișinău – Zatoka, iar din 8 iunie şi a rutei Bălţi - Sergheevca.

În regiunea transnistreană, starea de urgență, care urma să fie ridicată pe 1 iunie, a fost prelungită până pe 15 iunie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG